STS, avertisment înainte de prezidențiale: de ce stau blocate tabletele electronice la Parlament

Alexandru Ioanid 10.09.2019, 17:35
STS, avertisment înainte de prezidențiale: de ce stau blocate tabletele electronice la Parlament

STS avertizează că există riscul ca tabletele electronice, cele prin care se introduc datele alegătorilor din secție, să nu poată fi utilizate la alegerile prezidențiale. Motivul: parlamentarii au pus mâna pe ele și acum sunt blocate în Legislativ.

Există riscul ca alegerile prezidențiale din luna noiembrie să fie organizate fără celebrele tablete electronice din secții, susține prim-adjunctul STS, Ionel Sorin Bălan. Acesta a declarat că aceste tablete sunt, în prezent, sigilate la Parlament.

Ele nu pot fi deocamdată folosite pentru că nimeni nu poate avea acces la ele. Ele pot fi desigilate doar de parlamentari.

De ce au ajuns tabletele sigilate la Parlament

Reprezentantul STS susține că tabletele au ajuns la Parlament după ce comisia parlamentară care se ocupă de așa-zisele fraude de la scrutinul europarlamentar din 26 mai le-a cerut.

Parlamentarii le-au sigilat și vor să le verifice pentru a vedea dacă nu cumva ele au fost folosite pentru manipularea rezultatelor. 

Reprezentantul STS speră că acestea vor fi eliberate cât mai curând

„Exact așa am rugat și comisia să aibă amabilitatea sa de a înțelege că timpul se scurge, noi nu am accesat terminalele, tabletele respective pentru că avem o solicitare foarte clară din partea comisiei de anchetă, de asemenea și sistemele informatice sunt sigilate, ca atare în momentul de față nu putem să lucrăm pe aceste sisteme. Este necesar ca în perioada următoare să se ia o decizie și aceste sisteme să poată fi folosite. Un timp rezonabil este trei luni, dar nu mai sunt trei luni, o să încercăm și o să reușim să facem disponibile sistemele informatice și în perioada aceasta (…) Nu se pune problema de a nu le îndeplini pentru că eu cunosc foarte bine capabilitățile și capacitățile personalului pe care îl conduc”
Ionel Sorin Bălan, STS

Comisia parlamentară care anchetează posibile nereguli şi fraude comise la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 este condusă de Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii și deputat PSD.

Urmăriți Impact.ro și pe