Vești bune pentru români. Cei care doresc o locuință cât mai economică din punct de vedere al costurilor energiei termice, ori electrice s-ar putea bucura de programul ”Casa Eficientă Energetic”, potrivit Adevarul.ro.
Prin intermediul programului ”Casa Eficientă Energetic” oamenii pot să-și implementeze în propria casă sisteme care să le reducă costurile generate de energia electrică sau termică. Mai exact, acesta ar urma să finanţeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic şi sisteme de izolaţie termică. În plus, programul s-ar putea adapta la necesitățile fiecăruia dintre beneficiari.
În urma validării sale, românii ar putea primi până la 15.000 de euro, iar de acești bani ar putea fi achiziționate centrale pe peleţi, ferestre izolante, leduri sau panouri solare. Sunt avantajați în special românii care folosesc sobe pe lemne, ce oferă un randament de maxium 40%. Potrivit unor statistici, aproape jumătate dintre conaționali se încălzesc cu astfel de sisteme termice.
Ghidul de finanțare pentru program va fi lansat, marți, în dezbatere publică, iar detaliile pentru implementarea acestuia vor fi prezentate de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. În luna februarie, el anunța începerea programului ”Casa Eficientă Energetic” în cursul acestui an.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]“Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, preciza atunci Costel Alexe.
Programul nu se adresează numai persoanelor fizice. Instituțiile publice ar putea accesa și ele fonduri pentru achiziționarea de echipamente eficiente energetic. Bugetul acestora va fi separat de cel al persoanelor fizice și este calculat la valoarea de 384 milioane de lei.
În momentul de față programul reprezintă un proiect prioritar, prevăzut în proiectul de buget pentru anul în curs al Administraţiei Fondului pentru Mediu, sub denumirea ”Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale” sau ”Casa Eficientă Energetic”.
În anii precedenți au mai fost aplicate astfel de programe. Casa Verde și Casa Verde Plus s-au desfășurat inclusiv în 2019. În cadrul primului, statul român finanţa instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice. Iar al doilea era desitinat achiziționării materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al clădirilor.