Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Când vine canicula în România

Ioana Bucur 15.06.2021, 18:27
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Când vine canicula în România

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Furtunile și vijeliile, înlocuite de temperaturi peste normalul acestei perioade. Când vine canicula în România.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

După furtuni și temperaturi scăzute vine vara. Anotimpul călduros își va intra în drepturi, în următoarea perioadă, cu maxime ce vor depăși valorile normale pentru sfârșitul lunii iunie, începutul lui iulie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

14.06.2021 – 21.06.2021:

Potrivit ANM, vremea se va menține rece în intervalul 14-21 iunie 2021, anunțându-se maxime termice mai coborâte decât cele specifice mijlocului lunii iunie. Cel mai frig va fi regiunile sud-estice. Mai norocoși vor fi cei din regiunile vestice și nord-vestice, unde temperaturile medii se vor apropia de cele normale pentru acest interval.

Ploile își vor face apariția, în special în jumătatea estică a României, unde, anunță meteorologii, regimul pluviometric va fi excedentar.

21.06.2021 – 28.06.2021:

Mai puțin în regiunile de sud-est, ultima săptămână a lunii iunie va aduce primul val de încălzire a vremii. În intervalul 21-28 iunie 2021, temperatura medie a aerului va depăși valorile normale pentru această perioadă, fenomenul resimțindu-se cel mai mult în extremitatea de vest a țării.

Ploile ne vor da pace, ANM anunțând că, în jumătatea vestică a țării, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, iar în rest vor fi apropiate de cele nomale pentru această perioadă.

Prgnoza meteo pentru săptămâna 28.06.2021 – 05.07.2021:

Procesul de încălzire va continua și în primele zile din luna iulie. În afara regiunilor sud-estice, valorile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele considerate normale pentru această perioadă, în special în extremitatea de vest a ţării, unde abaterea faţă de mediile săptămânale va fi mai accentuată.

05.07.2021 – 12.07.2021:

Termometrele vor arăta valori ridicate, în intervalul 5 iunie -12 iulie, în regiunile vestice ale țării. Potrivit prognozei ANM, cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis două avertizări de vreme rea, de tip cod portocaliu și cod galben, pentru mai multe zone din țară.

Începând de marți, 15 iunie, ora 10:00, până miercuri, 16 iunie, ora 23:00, se așteaptă ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului.

„În intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp. Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h”, a transmis ANM, cu privire la avertizarea de tip cod galben.

Codul portocaliu de vreme rea este valabil pentru Dobrogea și cea mai mare parte a Moldovei.

„În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp”, s-a precizat pe site-ul ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...