Tornadă în Constanţa. Localnicii din Corbu au intrat în panică atunci când au văzut ce se apropie de ei

Ioana Bucur 13.06.2021, 20:35
Tornadă în Constanţa. Localnicii din Corbu au intrat în panică atunci când au văzut ce se apropie de ei

În ultimele zile, România este măturată de furtuni, ploi torențiale și fenomene meteo severe. A fost tornadă la Constanța. Localnicii din Corbu au intrat în panică când au văzut ce se apropie de ei.

Tornadă în Constanţa

Scene de necrezut, duminică după-amiază. Tornadă în Constanța, în apropiere de localitatea Corbu. Uimiți de ceea ce se întâmpla chiar în fața lor, mulți au reușit să filmeze momentul în care o tornadă de dimensiuni mici se forma pe Marea Neagră. Vârtejul s-a apropiat din ce în ce mai mult de ţărm până când la un moment a dispărut. După tornada, a urmat furtuna.

„Astfel de fenomene au fost, de altfel, subliniate print-un mesaj de avertizare meteorologică emis încă de azi de dimineață cu un cod portocaliu pe zona Dobrogei care prevedea că se poate întâmpla așa ceva, o instabilitate atmosferică destul de accentuată care determină apariția acestor fenomene”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM.

Specialistul de la Administrația Națională de Meteorologie a descris și ce alte schimbări meteorologice mai pot apărea după un asemea episod tornadic:

„Pe aceste linii de instabilitate atmosferică se dezvoltă astfel de nori care determină, pe de o parte vânt intens care poate lua un aspect rotațional și, în consecință, poate determina coborârea norului, formarea aceea de pâlnie, care poate atinge și solul dacă au ingrediente suficiente.

Putem avea și cantități importante de apă, averse torențiale cum, de altfel s-a întâmplat pe zona Deltei, unde am avut o celulă care a determinat 40- 50 l /mp în decurs de o oră, acest lucru însemnând foarte mult este aproape echivalentul unei luni la momentul acesta. Pot determina și căderi de grindină de mari dimensiuni și vijelii dacă nu capătă aspect tornadic”, a precizat Alina Șerban.

Tornadă în Constanţa
Tornadă de mici dimensiuni, în Constanța

Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa

Meteorologii au emis, duminică seară, alertă de cod roșu de vreme extremă în trei județe din țară: Ilfov, Prahova și Dâmbovița. Alerta a fost valabilă până duminică seară, la ora 19:10. S-au anunțat vijelii puternice, grindină de medie și foarte probabil de mari dimensiuni, descărcări electrice, averse torențiale care pot depăși 35-40 de l/mp.

Codul roșu s-a manifestat localitățile Poienarii Burchii, Șirna din județul Prahova, în Buftea, județul Ilfov și în localitățile Cornești, Răcari, Crevedia, Cojasca, Ciocănești, Tărtășești, Finta, Conțești, Niculești, Butimanu, Cornățelu, Bilciurești din județul Dâmbovița.

Este cod portocaliu în București. Potrivit ANM, de la ora 19:10, până la 23:00, se anunță vijelie, rafale de peste 60…65 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni, averse torențiale – cu precădere în jumătatea de vest a orașului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...