România, sub cod portocaliu de furtuni. Prognoza meteo pe întreaga săptămână

Iancu Andreea 15.06.2021, 12:19
România, sub cod portocaliu de furtuni. Prognoza meteo pe întreaga săptămână

Vara se lasă așteptată, deși calendarul indică faptul că ar trebui să resimțim deja temperaturi mai calde și soare din abundență. Potrivit celor mai recente informații ale meteorologilor, România se află sub cod portocaliu de furtuni. În plus, prognoza meteo pe întreaga săptămână arată când am putea să ne bucurăm din nou de razele soarelui și de temperaturi de vară.

Cod portocaliu de furtuni, anunțat în România

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod portocaliu de furtuni, pentru următoarele zile, în România. Meteorologii anunță două noi avertizări de vreme rea, care vor afecta jumătate din suprafața țării. Începând de astăzi și până mâine seară, estul și sud-estul țării se află sub cod portocaliu. Totodată, un cod galben a fost emis și pentru nordul, centrul și sudul țării. Avertizarea meteo intră în vigoare de la ora 12:00 și până mâine seară, la ora 23:00, când sunt așteptate ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului.

Zona Dobrogei, regiunea de est a Munteniei și mare parte din Moldova sunt vizate de codul de vreme rea. Aceste zone ale României vor fi marcate de instabilitatea atmosferică accentuată, fiind semnalate ploi abundente, precum și descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp, ploile vor avea caracter torențial, înregistrându-se cantități de apă de 25…35 l/mp și pe alocuri 50…60 l/mp. Acumulările vor ajunge să depășească 70…90 l/mp. Vântul va fi și el prezent, atingând viteze de 55…65 km/h şi având caracter de vijelie.

Prognoza meteo pentru întreaga săptămână. România, sub cod portocaliu
Cod galben și cod portocaliu, anunțate în România

Centrul țării, marcat de cod galben

Începând cu ora 10:00, ANM a anunțat un cod galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică temporar accentuată. Avertizarea meteorologilor este valabilă până marți seara, la ora 23.00. În acest interval, în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali se vor remarca instabilitate atmosferică accentuată, fiind prezente averse cu caracter torențial, descărcări electrice și grindină în regiuni izolate.

Cantitățile de precipitații se vor acumula în intervale scurte de timp, depășind 20…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40 l/mp. Totodată, vântul va prezenta intensificări, atingând viteze în general de 45…55 km/h, în timp ce în zona Carpaților Meridionali, la altitudini mari, se vor remarca valori de peste 80…90 km/h, potrivit ANM. Fenomenele meteo se vor remarca pe spații mici, în intervale de scurtă durată, și în restul regiunilor țării. Vremea se va păstra instabilă până la finalul săptămânii.

Cum va fi vremea în perioada 14 – 21 iunie

Precipitațiile vor fi prezente și în următoarele zile, după încheierea avertizărilor de cod galben și portocaliu, semnalate de meteorologi. Astfel, conform prognozei meteo din această săptămână, ploile vor fi excedentare. De asemenea, în afară de regiunile vestice și nord-vestice ale țării, acolo unde temperaturile medii vor fi mai apropiate de cele normale pentru această perioadă, valorile termice resimțite în restul României vor fi mai scăzute decât normalul.

În privința precipitațiilor, acestea se vor resimți în jumătatea estică a țării, în timp ce restul regiunilor vor fi deficitare. Abia din 21 iunie vin veștile bune. Temperaturile medii vor urca peste valorile normale ale perioadei și se vor păstra până la jumătatea lunii iulie, conform prognozei specialiștilor ANM. Excepție fac regiunile sud-estice, unde valorile din termometre vor fi mai puțin ridicate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI