Profit record pentru băncile din România după creșterea ROBOR. Ce arată datele înregistrate de BNR

Mihnea Tălău 18.11.2022, 13:27
Profit record pentru băncile din România după creșterea ROBOR. Ce arată datele înregistrate de BNR

Conform datelor centralizate de Bănca Națională a României (BNR), băncile au înregistrat un profit record în primele nouă luni din acest an, acesta fiind cu 19% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

În nouă luni, sistemul bancar a avut un profit record de 7,6 miliarde de lei

Potrivit BNR în primele nouă luni ale acestui an, sistemul bancar a avut un profit record de 7,6 miliarde de lei. Câștigurile băncilor se datorează creșterii creditelor și a nivelului dobânzilor, în paralel cu menținerea unui nivel scăzut al riscurilor de nerambursare ale acestora.

Volumul de credite acordate de bănci populației a avansat în primele nouă luni din acest an cu 6,5% față de aceeași perioada a anului precedent. Ritmul de creștere a creditelor pentru firme a fost însă mult mai alert, de 25%, în condițiile restrângerii lichidităților companiilor, confruntate cu scăderea economiei, scrie Adevărul.

Banca din Romania care creste vazand cu ochii. Crestere importanta in 2022

Activele sistemului bancar au avut o creștere anuală de 13%, la 679 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2022.

Indicatorul de solvabilitate s-a menținut stabil în ultimele trimestre, la 21%, însă mai redus decât anul trecut, când era 23%.

Rentabilitatea activelor (ROA) a crescut la 1,54%, față de 1,47% anul trecut.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE) a înregistrat o creștere anuală la 16,56%, de la 13,59%, în septembrie 2022.

Raportul credite/depozite a crescut la 73%, de la 68%, reflectând creșterea creditării.

Rată creditelor neperformante s-a diminuat la 2,82% de la 3,65% în urmă cu un an.

Băncile cu cel mai mare câștig

Spre exemplu, Banca Transilvania, Banca Comercială Română (BCR) și Banca Română de Dezvoltare (BRD) au avut un câștig total de 4 miliarde de lei, peste jumătate din întregul câștig al sistemului bancar.

La sfârşitul primului trimestru din 2022 câştigul la nivelul sistemului bancar se apropiase de 2 mld. lei, pentru ca la jumătatea anului să fie mai mult decât dublu, urcând spre 5 mld. lei (4,74 mld. lei), iar până în septembrie să ajungă la 7,6 mld. lei. În acest ritm, băncile pot ajunge la final de 2022 la un nou câştig istoric, de peste 9 mld. lei, însă rămâne de văzut ce ajustări pot să apară din cauza expunerii mari a băncilor pe titluri de stat.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducând ROBOR-ul mult peste rata-cheie, a declarat în luna august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...