Indicele ROBOR crește din nou. La ce valoare a ajuns

Mihnea Tălău 06.10.2022, 13:22
Indicele ROBOR crește din nou. La ce valoare a ajuns

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 7,94% pe an, de la 7,92% pe an, atât cât a fost miercuri.

Indicele ROBOR revine pe creștere

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02%, după ce, cu un an în urmă se situa la 1,98%.

Și indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,11% pe an, de la 8,09% pe an, cât a fost în şedinţa precedentă.

Nu în ultimul rând, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a ajuns la nivelul de 8,25% pe an, în creștere de la 8,22%.
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.
Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.

Ce este Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

BNR a anunțat și majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...