Problemele pe care britanicii le-au văzut în București. Unele au rămas de pe vremea lui Ceaușescu

Ioana Bucur 06.02.2021, 16:04
Problemele pe care britanicii le-au văzut în București. Unele au rămas de pe vremea lui Ceaușescu

România este, din nou, în atenția presei din Regatul Unit. Care sunt problemele pe care britanicii le-au văzut în București. Unele dintre ele au rămas de mai bine de trei decenii, de pe vremea lui Ceaușescu.

Problemele pe care britanicii le-au văzut în București

Englezii susțin că Bucureștiul este cea mai periculoasă capitală din Europa. În mod surprinzător, însă, titlul ce nu ne face deloc cinste nu are legătură cu rata infracționalității. Problemele pe care britanicii le-au văzut în București sunt legate, în mare parte, de faptul că viața locuitorilor este pusă în pericol, la fiecare pas, tocmai de clădirile din oraș. Lăsate să se degradeze, multe dintre ele ar putea să se dărâme în timpul unui cutremur puternic.

Potrivit BBC, un număr îngrijorător de mare de clădiri din București nu respectă legile de bază și nici regementările privind construcțiile. Este o situație unică la nivelul capitalelor europene. Britanicii susțin că, în România, documentele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, ceea ce creează o situație cu adevărat alarmantă. În cei 31 de ani de la căderea regimului comunist, nicio administrație locală nu s-a dedicat rezolvării problemei din cauza căreia, în eventualitatea unui cutremur puternic, ar duce pierderea de vieți omenești. „Deşi capitala României şi-a schimbat recent conducătorii, nici noul primar general nu pare preocupat de această problemă”, spune BBC.

Principalele puncte slabe ale Capitalei

Din lista celor mai afectate clădiri din București au fost amintite „căminele de nefamiliști”, cunoscute și sub denumirea de „case pentru cei fără familie”, explică britanicii. Aceste blocuri au fost ridicate de pe vremea regimului comunist, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, fiind destinate găzduirii temporare a muncitorilor aduși din mediul rural sau a oamenilor care nu aveau pe nimeni și ar fi trăit singuri. Apartamentele „au o cameră, de dimensiunea unei celule de închisoare”, cu dușuri comune și grupuri sanitare la fiecare etaj. Cu toate că au fost construite pentru a fi locuite de o singură persoană, după Revoluția din 1989, în „căminele de nefamiliști” sau „cutiile de chibrituri”, cum le spun repoterii BBC, s-au mutat…familii întregi.

Problemele pe care britancii le-au văzut în București
București, cea mai periculoasă capitală europeană. Inquam Photos / Mircea Manole

Orașele României care prind un important top al Europei

În timp ce Bucureștiul este considerat cea mai periculoasă capitală din Europa, două localități din România au prins câte un loc în topul orașelor din lume în care se trăiește cel mai sănătos. Este vorba despre Timișoara și Cluj-Napocape locurile 15 și 16, cu scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Pentru realizarea clasamentului cerut de  DOT Zinc, o companie de brokeraj și consultanță din Marea Britanie, s-a ținut cont de o serie de criterii, precum rata obezității, durata de viață a locuitorilor, criminalitatea, gradul de poluare, calitatea serviciilor medicale, costul unui kilogram de mere, siguranța cetățeanului și numărul de ore de expunere la soare pe an. În funcție de toți acești factori, fiecărui oraș i s-a atribuit un punctaj.

Cu doar un an înainte, orașele Timișoara și Cluj-Napoca au mai apărut și în topul celor mai sigure orașe din România, potrivit Numbeo. În acel clasament, Cluj-Napoca a ocupat chiar prima poziție, în timp ce Timișoara a fost pusă de locul al treilea. Într-un top al orașelor cu cel mai bun nivel de trai, realizat în 2019, Cluj-Napoca s-a clasat în fața unora dintre cele mai importante orașe din lume, ca Los Angeles sau Miami.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...