Top cele mai sărace orașe din România. Aici se găsesc cei mai prost plătiţi angajați din ţară

Elena Avramescu 21.01.2021, 10:02
Top cele mai sărace orașe din România. Aici se găsesc cei mai prost plătiţi angajați din ţară

Cele mai sărace orașe din România. În aceste locuri din țară, angajaţii sunt la limita supravieţuirii, deoarece sunt cei mai prost plătiţi din ţară. Viața este total diferită pentru acești cetățeni, care par desprinși dintr-o altă lume.

Cele mai sărace orașe din România

Anual, GFK face un studiu cu privire la puterea de cumpărare în Europa. Astfel, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor în România a crescut, în 2018, cu 18%, astfel că a ajuns la la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016. În acest sens, indicele privind puterea de cumpărare măsurat este dat de venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, care automat provine din salarii, ajutor de șomaj, alocații pentru copii și pensii, asta după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale.

Așadar, în topul celor mai sărace și orașe din România, care dețin cea mai mică putere de cumpărare se află Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, Suceava, Piatra-Neamț, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin.

La polul opus, orașele cu putere de cumpărare sub media națională sunt Ploiești, Pitești, Constanța, Alba Iulia și Arad, deoarece aici sunt creșteri economice mai mari, ele sprijinul marilor centre economice și beneficiază de investițiile acestora care își pun activitățile în proximitatea marilor orașe, cum ar fi Cluj, Timișoara sau Brașov. Astfel, Bucureștiul, Clujul Timișoara și Ilfov sunt numiși polii dezvoltării României.

Cele mai sarace orase din Romania
Cele mai sarace orase din Romania

Cele mai dezvoltate orașe ale țării

București, Cluj, Timișoara și Ilfov sunt cele mai dezvoltate orașe ale României, deoarece puterea de cumpărare este cu minim 20% peste media pe țară. Aici au baze stabile extrem de mulți dezvoltatori atât naționali, cât și internaționali. Aceste orașe se dezvoltă din ce în ce mai mult pentru că forța de muncă este ieftină și educată. În acest sens, printre industriile care au găsit cele mai bune opțiuni în aceste orașe se numără cea a componentelor auto, IT sau Business Service. Nu trebuie neglijat și alt factor important, și anume infrastructura de transport.

Se spune că în scurt timp, Sibiu, Brașov, Arad, Constanța și Alba Iulia, se vor enumera printre orașele care vor cunoaște o dezvoltare mult mai mare decât Bucureștiul, din cauza bunei infrastructuri și a existenței centrelor universitare care sunt în continuă formare a pieței forței de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...