Probleme grave pentru polițiști după ce au folosit Whatsapp ca mijloc de informare. Ce li se poate întâmpla

Iancu Andreea / 07.01.2021, 13:35
Probleme grave pentru polițiști după ce au folosit Whatsapp ca mijloc de informare. Ce li se poate întâmpla

Polițiștii români se confruntă cu o situație îngrijorătoare, după ce au folosit Whatsapp ca mijloc de informare. Utilizarea aplicațiilor de pe smartphone-urile personale pentru a comunica rapid în cazul unei intervenții poate să le aducă oamenilor legii sancțiuni, după cum se arată într-un comunicat al Sindicatului Europol. Pe de altă parte, polițiștii se plâng de lipsa alternativelor, în timp ce un coleg de breaslă și-a pierdut viața în urma unui ordin pe Whatsapp.

Ce riscă polițiștii care încalcă legea

Agenții de poliție se expun unor riscuri extrem de mari dacă în timpul serviciului aleg să folosească aplicațiile mobile ca mijloc de comunicare. Deși au fost informați în urmă cu mai bine de un an de zile cu privire la vulnerabilitățile profesionale, IGPR emițând circulara nr. 165.327/07.10.2019, polițiștii din România continuă să comunice informații de serviciu prin intermediul aplicațiilor de tip Whatsapp.

Inclusiv șefii polițiștilor folosesc astfel de instrumente pentru a comunica rapid informații și date. Totuși, potrivit reglementărilor în vigoare, în orice situație care necesită informarea superiorilor sau transmiterea de informații clasificate, polițiștii trebuie să completeze un raport în scris. În caz contrar,  nerespectarea legii duce la retragerea autorizației de acces la informații clasificate și chiar la suspendarea din funcție.

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației privind accesul la informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu, explică un reprezentant al Sindicatului Europol.

Polițiștii români apelează la telefoanele personale și aplicațiile mobile pentru rezolvarea cazurilor
Polițiștii români apelează la telefoanele personale și aplicațiile mobile pentru rezolvarea cazurilor

Whatsapp ca mijloc de informare. Oamenii legii se plâng de lipsa echipamentelor

În lipsa unor alternative de comunicare eficiente și moderne, polițiștii susțin că vor continua să folosească aplicațiile mobile. Din păcate, situațiile concrete și cazurile pe care agenții trebuie să le rezolve necesită o rapiditate sporită de comunicare, pe care dispozitivele din dotarea oamenilor legii nu le pot îndeplini. Astfel, mulți ajung să recurgă inclusiv la telefonul personal. 

Într-o noapte, când un coleg poate să ceară sprijin, poate să o facă mult mai rapid prin intermediul telefonului, telefon care nu e de serviciu, e personal. Să vă dau un caz practic, dacă este surprins într-o filmare, o infracțiune și avem semnalmentele unei persoane, nu pot fi comunicate prin stația de emisie-recepție, se comunică prin alte rețele, a explicat Mihai Barbu, polițist, reprezentant Europol, citat de digi24.ro.

Inclusiv sindicaliștii din Poliție recunosc că se primeau ordine pe grupurile de WhatsApp din lipsa unor dispozitive moderne care să se afle în posesia fiecărui agent sau autospecială. Totodată, există situații în care stațiile de emisie-recepție, prin care comunică în general oamenii legii, nu funcționează în lipsa rețelei.

Acele dispozitive – laptopuri, tablete care ar trebui să fie în autospecială, stații de lucru moderne care permit accederea bazelor de date, transmiterea de fișiere sau alte asemenea informații, însă noi la momentul acesta nici măcar telefoane mobile de serviciu nu avem. Și la cazul Caracal, polițiștii au sunat de pe tefonul personal, explică Cosmin Andreica, șef Europol, conform sursei citate.

Agentul Cristian Amariei, căzut la datorie în data de 2 iunie 2019 după un ordin emis prin intermediul Whatsapp
Agentul Cristian Amariei, căzut la datorie în data de 2 iunie 2019 după un ordin emis prin intermediul Whatsapp

Un agent și-a pierdut viața în urma unui ordin dat pe Whatsapp

Din păcate, folosirea aplicației de Whatsapp ca mijloc de informare i-a adus unui agent sfârșitul. În urmă cu mai bine de un an de zile, un polițist a fost împușcat mortal în timp ce executa ordinul de pe grupul de Whatsapp al unui șef de poliție din județul Timiș. Cristian Amariei, agentul de poliție care se afla într-o misiune de capturare a lui Ionel Marcel Lepa, urmărit naţional, a decedat după ce a fost împușcat de către infractor. Acesta din urmă s-a și sinucis ulterior, în celula sa.

Cazul a ajuns în atenția superiorilor, care au dispus cercetarea disciplinară a nouă ofiţeri şi agenţi, în frunte cu cei doi adjuncţi ai şefului inspectoratului. Dincolo de neregulile privind organizarea acțiunii de prindere, situația a scos la iveală o altă problemă. Persoana responsabilă pentru logistica inspectoratului nu a luat măsuri privind distribuirea vestelor antiglonț pentru polițiștii din județ. Și acest fapt a dus la decesul regretabil al omului legii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI