Problema termoficării Bucureștiului, pe masa Guvernului. Primarul General caută soluții în prag de primăvară

Ana Anitoiu 18.03.2022, 10:20
Problema termoficării Bucureștiului, pe masa Guvernului. Primarul General caută soluții în prag de primăvară

Problema termoficării Bucureștiului se află pe masa Guvernului. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, caută soluții în prag de primăvară, astfel încât consumatorii să fie protejați de facturile uriaşe. Edilul are o întâlnire, vineri dimineață, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă și mai mulți miniștri și reprezentanți ELCEN și Termoenergetica.

Măsuri pentru cconsumatorii de energie electrică și gaze, pe masa guvernanților

La întâlnirea de vineri dimineață vor participa miniștrii Energiei, Virgil Popescu; Finanţelor, Adrian Câciu; și Dezvoltării, Attila Cseke, după ce Primăria Capitalei a cerut ajutorul Guvernului cu privire la criza termoficării.

Tot vineri va avea loc, de la ora 15.00, şedinţa de Guvern în cadrul căreia miniştrii ar putea să adopte Ordonanţa de Urgenţă referitoare la măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Proiectul a fost publicat joi seara.

Problema termoficarii Bucurestiului, pe masa Guvernului
Nicusor Dan. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Care ar urma să fie prețurile finale la energie electrică în România

Conform proiectului, preţurile finale facturate de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică ce asigură revânzarea energiei electrice, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, sunt diferite, în funcție de consum.

Concret: cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, la un consum cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv; respectiv cel mult 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Care ar urma să fie prețurile finale la gaze naturale în țară

În privința prețurilor finale la gaze naturale în România, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, dacă va fi adoptată Ordonanța de Urgență, acestea vor fi: maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; cel mult 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții noncasnici al căror consum anual de gaze naturale în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh; precum şi pentru producătorii de energie termică destinată consumului altor clienţi.

„În privinţa consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică şi de explozia preţului la utilităţi, materii prime şi alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Aceeași notă arată că în contextul dat de scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale la nivel internațional este necesar să fie menținută plafonarea prețurilor la aceste două resurse în perioada următoare. Scopul este ca preţurile finale facturate şi plătite de către consumatorii casnici şi non-casnici este să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică şi activitatea economică.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...