Plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, până în 2023. Premierul Ciucă a făcut anunțul

Andra Daoud 14.03.2022, 21:13
Plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, până în 2023. Premierul Ciucă a făcut anunțul

Prețurile la gaze și energie electrică vor fi plafonate pentru un an. Anunțul a fost făcut luni seara de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a afirmat că România va cere Uniunii Europene ca fondurile europene care au rămas necheltuite din bugetele multianuale ale UE să fie direcționate către măsurile de sprijinire a economiei.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, până în 2023

Șeful executivului a declarat luni seară că guvernul va adopta săptămâna aceasta măsura plafonării și compensării prețurilor la gaze și la energie pentru un an de zile. Aceasta va intra în vigoare începând din luna aprilie. Ciucă a explicat că românii vor plăti la curent prețul de 0,68 lei/kw pentru un consum de până la 100 kw pe lună.

În cazul în care consumul este cuprins între 100 și 300 kw pe lună, consumatorii casnici vor fi taxați cu 0,8 lei/kw. În ceea ce privește gazul, prețul pentru gospodării va fi de 0,31 lei/kw. Companiile românești vor beneficia de un preț fix la energia electrică (1 leu/kw, TVA inclus) și la gaz (0,37 lei/kw). Excepție vor face marii consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de la stat.

Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi.”, a transmis premierul.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, până în 2023. Premierul Ciucă a făcut anunțul
Prețurile la gaze și energie electrică vor fi plafonate începând cu 1 aprilie

„Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri”

Premierul a mai declarat că România va solicita realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene, pentru a putea veni în ajutorul mediului de afaceri.

Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației. La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale.

Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. (…) Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

Nicolae Ciucă a mai spus că guvernul ia măsuri pentru a proteja economia, pentru a preveni creșterea accentuată a prețurilor și inflația. Premierul a spus că are discuții cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, dar și cu reprezentanții marilor magazine. Șeful executivului a ținut să îi liniștească pe români și să îi asigure că țara noastră este bine aprovizionată și că stocurile existente pot asigura toate bunurile de care avem nevoie.

Urmăriți Impact.ro și pe