Prizonierii de război de la Olenivka, uciși sau nu de ruși? Experții în domeniul militar susțin că filmările atacului sunt incompatibile cu un atac cu rachete HIMARS

Elena Avramescu 12.08.2022, 09:44
Prizonierii de război de la Olenivka, uciși sau nu de ruși? Experții în domeniul militar susțin că filmările atacului sunt incompatibile cu un atac cu rachete HIMARS

În data de 29 iulie s-a aflat că mai mult de 50 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-un centru de detenție din regiunea Donețk. La scurt timp după, un reporter rus ajuns la fața locului a decis să publice scena înfiorătoare cu rămășițele unei rachete americane HIMARS. Cu toate acestea, mai mulți experți susțin că Ucraina nu ar fi putut să își atace proprii soldați în timp ce dormeau, după cum au declarat rușii, și oferă și explicații plauzibile în acest sens.

Experții militari dezmint ce se știa despre prizonierii de război ucraineni uciși

Moscova susține vehement faptul că Ucraina și-a ucis proprii soldați cu un bombardament cu rachete HIMARS deoarece nu ar fi vrut ca aceștia să își recunoscă crimele de război.

„După ce prizonierii de război ucraineni au început să vorbească despre crimele pe care le-au comis la ordinele autorităților politice ale Ucrainei, un atac a fost lansat aici”, a declarat Eduard Basurin, un oficial de top al regiunii separatiste din Donețk.

Cu toate acestea, Ucraina a negat acuzațiile, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că atacul este doar o crimă de război a Rusiei.

Se pare că majoritatea prizonierilor de război din centrul de detenție Olenivka, care făceau parte din gruparea naționalistă Regimentul Azov, au fost transferați după ce s-au predat în luna mai în fața rușilor după mai multe luni de atacuri neîncetate asupra Mariupolului și a oțelăriei Azovstal. Experții militari sunt de părere că majoritatea semnelor indică faptul că s-a produs un incendiu masiv și fix înainte de atac nu s-a auzit sunetul tipic al unei rachete în zbor.

Prizonierii de razboi de la Olenivka, ucisi sau nu de rusi
Soldati ucisi in regiunea Donețk

La scurt timp după un reporter rus a făcut o filmare în locul tragediei, unde se poate vedea un fragment dintr-o rachetă HIMARS care se afla într-o stare bună ținând cont cont de intensitatea incendiului care a ucis soldații, lucru considerat bizar. Tocmai de aceea, experții în domeniul militar au spus declarat că toate aceste imagini ale atacului de la Olenivka sunt incompatibile cu un atac cu rachete HIMARS.

„Nu există niciun crater niciunde în aceste filmări, paturile nu s-au mișcat, stâlpii sunt neavariați, dar se pot vedea urmările unui incendiu uriaș. Dacă era un sistem de lansare cu rachete ghidate, ai fi văzut cratere, ziduri și acoperișuri distruse, cadavre spulberate.

Nu există aproape deloc semnele unor distrugeri semnificative provocate de o explozie nici la structură, nici la cadavre. Pagubele par să fi fost cauzate în cea mai mare parte de un incendiu extins și intens. O mare parte din stricăciunile provocate acoperișului par să fi survenit în urma prăbușirii sale și nu din cauza impactului muniției sau a unei explozii.”, a declarat expertul Chris Cobb-Smith pentru CNN.

Nu doar experții au această părere, ci și oficialii americani, care au negat posibilitatea ca un sistem HIMARS să fi cauzat distrugerile de la Olenivka.

„Cu siguranță nu a fost HIMARS. Este clar pentru experții noștri în explozii că acesta nu a fost un bombardament cu explozibile din afară”, a spus un oficial din Occident.

La ceva timp după producerea tragediei, Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a publicat un dialog interceptat între doi militari separatiști care discutau despre acest atac, iar unul dintre ei spunea că nu exista niciun semn al unui obuz care se apropie.

În acest sens, oficialii ucraineni sunt de părere că incendiul a fost provocat de o armă termobarică, mai ales că forțele ruse au folosit deja acest gen de arme în conflictul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...