Zelenski cere evacuarea populaţiei din Doneţk. Oraşele din regiune, ţintele bombardamentelor

Badea Violeta 31.07.2022, 16:51
Zelenski cere evacuarea populaţiei din Doneţk. Oraşele din regiune, ţintele bombardamentelor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut civililor rămași în partea de est a Donețkului, care se află încă sub controlul Kievului, să părăsească regiunea, în condițiile în care Rusia a intensificat luptele în acea parte a țării. Anterior, guvernatorul regiunii Donețk declarase că șase civili au fost uciși și 15 au fost răniți în urma bombardamentelor de vineri, 29 iulie.

Volodimir Zelenski, apel la populație să evacueze partea de est a Donețkului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis tuturor cetățenilor care încă locuiesc în partea estică a regiunii Donețk, aflate sub control ucrainean, să părăsească zona. Vorbind în timpul unei alocuțiuni nocturne de la Kiev, liderul ucrainean a declarat că luptele din regiune sunt intense.

„Mulţi dintre oameni refuză să plece… Dar chiar trebuie să se facă acest lucru (…) Cu cât se va face mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă.

Prin urmare, dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rugăm să-i convingeţi că este necesar să plece, mai ales dacă sunt familii cu copii. Dacă aveţi posibilitatea de a ajuta persoanele strămutate, faceţi-o”, a transmis preşedintele Zelenski.

Volodimir Zelenski cere populatiei sa plece din regiunea Donetk
Volodimir Zelenski cere populatiei sa plece din regiunea Donetk

„Fiecare viaţă este importantă pentru noi”

Totodată, Volodimir Zelenski a precizat că guvernul a luat deja decizia de a începe evacuarea obligatorie din Donețk. De asemenea, președintele ucrainean le-a promis oamenilor că-i va ajuta cu tot ce au nevoie.

„Totul este în curs de organizare. Sprijin total, asistenţă totală – atât logistică, cât şi plăţi. Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor înşişi, care încă nu au luat-o pentru ei înşişi.

Mergeţi, noi vă vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi. Şi vom folosi toate oportunităţile disponibile pentru a salva cât mai multe vieţi şi pentru a limita cât mai mult posibil teroarea rusă”, a mai transmis preşedintele ucrainean.

Ieri, 30 iulie, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk, a anunțat, de asemenea, că guvernul va introduce evacuarea obligatorie a locuitorilor din zonele neocupate din Donețk.

Aceasta a adăugat că, dacă cineva refuză să plece, aceste persoane vor fi obligate să semneze un formular de renunțare, că înțeleg toate consecințele și că sunt responsabile pentru viața lor, relatează Ukrayinska Pravda.

„Nu există absolut nicio alimentare cu gaz în Donețk, am reparat toate conductele de gaz care puteau fi reparate, dar, din păcate, inamicul distruge din nou și din nou tot ceea ce ar ajuta la încălzirea oamenilor pe timp de iarnă. Pe scurt, nu va exista căldură în regiunea Donețk în timpul iernii”, a declarat vicepremierul Ucrainei, potrivit sursei de mai sus.

„Sunt 52.000 de copii în regiunea Donețk, ei trebuie să fie evacuați, nu pot fi expuși la un pericol de moarte iarna fără căldură, fără lumină, fără posibilitatea de a se încălzi”, a mai adăugat Irina Vereshchuk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...