Primul manager de spital care detașează medicii și asistenții nevaccinați – ce pățesc cei care nu vor să se imunizeze

Adriana Olaru 23.09.2021, 14:02
Primul manager de spital care detașează medicii și asistenții nevaccinați – ce pățesc cei care nu vor să se imunizeze

Vaccinarea obligatorie stărânește o mulțime de controverse și multe dintre cadrele medicale susțin că măsura ar fi una discriminatorie. Oficialii se feresc să se pronunțe cu privire la obligativitatea vaccinării, însă un manager de spital a decis să ia măsuri stricte pentru angajații săi, pentru a se asigura că medicii, asistenții și infirmierii nu se vor infecta cu sars-cov2 în acest val.

Managerul Spitalului Municipal Dej, Mihai Pandrea, susține că vrea ca în acest nou val de infectări spitalul pe care îl conduce să nu întâmpine probleme din cauza infectării cadrelor medicale.

Fără medici nevaccinați în zonele COVID

Din acest motiv a decis să adopte o hotărâre internă care îi vizează, în special, pe medicii, asistenții și infirmierii care lucrează în zone în care sunt tratați pacienții bolnavi de COVID-19.

„Nu cred că trebuie ca cei care lucrează în zonele COVID să fie nevaccinați. Eu am decis la nivelul spitalului să lucreze în aceste zone doar angajații care s-au vaccinat. Cine nu s-a vaccinat o să fie detașat la altă secție.

Până acum avem 83% din angajați vaccinați, iar această măsură este, mai de grabă, o măsură prin care îi protejez și pe ei, și pacienții. În acest fel, șansele ca personalul medical să se infecteze nu mai sunt așa mari. Principala mea grijă este ca spitalul să funcționeze în totalitate”, a declarat, pentru Impact.ro, Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej.

Mai mult, spune acesta, numărul mare de infectări din ultimele zile se vede și în spitalul pe care îl conduce și care are zone în care se tratează doar pacienți infectați cu sars-cov-2, dar și zone în care oamenii cu alte afecțiuni pot fi tratați. În total, Spitalul Municipal Dej are 475 de angajați, în bună parte imunizați prin vaccinare. În secția ATI de COVID sunt șase paturi ocupate.

„Eu nu am zis nicio clipă că îi dau afară pe nevaccinați, doar îi deleg pe alte secții, atâta tot”, a mai precizat managerul.

Numărul infectărilor din țara noastră crește de la o zi la alta și tot mai multe localități intră in scenariul roșu, adică trec de pragul de trei cazuri la mia de locuitori. Specialiștii spun că nu este tocmai relevant numărul îmbolnăvirilor în contextul vaccinării.

„Ar trebui să nu ne mai uităm așa de atent la cifre, ar trebui să ne uităm la cum arată cifrele din secțiile de ATI și mortalitatea. Dacă avem multe cazuri ușoare nu ne pun probleme. Dacă, însă, avem cazuri grave și mortalitate redicată atunci este o problemă.

Vaccinarea ne ajută să nu facem forme severe, este un consens la care am ajuns practic toți. Formă severă înseamnă atunci când bolnavul ajunge la ATI”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

Managerul Spitalului Municipal Dej, Mihai Pandrea
Managerul Spitalului Municipal Dej, Mihai Pandrea

România, penultimul loc din UE la vaccinare

În discuție sunt mai multe variante în ceea ce privește obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii profesionale, printre care cadre medicale și angajați din învățământ. Imediat după ce aceste discuții au apărut în spațiul public au apărut și primele controverse, pentru că cei care nu vor să se vaccineze, nu sunt de acord nici să se testeze pe banii lor.

Mare problemă, spun specialiștii, este legată de campania de vaccinare. În acest moment, țara noastră este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul persoanelor imunizate prin vaccinare, după vecinii noștri bulgari. Țările nordice, în schimb, au cea mai bună rată de vaccinare, peste 70 la sută, în timp ce noi avem puțin peste 30 la sută.

Cifrele oficiale din România nu arată deloc bine, doar 5.410.915 oameni s-au vaccinat cu prima doză și 5.286.623 de români au schema completă făcută. Asta în contextul în care, de săptămâna viitoare, cei care au cel puțin șase luni de la ultima doză efectuată pot opta pentru doza-rapel, cea de-a treia.

Cei interesați pot alege să se programeze pe platformă sau prin call-center sau pot merge direct la un centru de vaccinare unde se pot vaccina fără programare. Oficialii estimau ca până la finalul acestei toamne în țara noastră să fie zece milioane de vaccinați.

Urmăriți Impact.ro și pe