Criza locurilor în spitalele covid. Ministrul interimar al Sănătății: „Creştem numărul paturilor în fiecare zi”

Ioana Bucur, Adrian Dumitru 21.09.2021, 21:25
Criza locurilor în spitalele covid. Ministrul interimar al Sănătății: „Creştem numărul paturilor în fiecare zi”

Avem aproape o mie de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 internați la ATI. Dintre aceștia, 20 sunt copii. Suntem abia la începutul valului patru al pandemiei, dar am rămas deja fără paturi libere în secțiile de Terapie Intensivă. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a anunțat că statul are un plan cu care să rezolve criza locurilor în spitalele Covid.

Ministerul Sănătății vrea să rezolve criza locurilor în spitalele covid

Bilanțul comunicat marți de Grupul de Comunicare Strategică arată cel mai mare număr de infectări noi, într-un interval de 24 de ore, de la începutul acestui an – 6.789.

La ATI sunt internaţi 990 de pacienţi cu COVID-19, iar numărul lor este în creştere. 229 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI. Cu toate că se vorbea despre valul patru încă de la începutul verii, sistemul medical pare să nu fie pregătit pentru explozia cazurilor.

Marți dimineața, în contextul în care paturile goale din secțiile de Terapie Intensivă din întreaga țară se pot număra pe degete, ministrul interimar al Sănătății anunța că există un plan prin care s-ar putea crește numărul locurilor în spitale până la 1.518, față de aproximativ 1.000, câte există acum.

„De astăzi, prin ordin de ministru, am obligat Inspecția Sanitară de Stat, peste 180 de inspectori vor fi zilnic în teritoriu în spitale pentru a verifica și impune creșterea numărului de paturi la terapie intensivă.
Avem un plan care prevedere creșterea numărului de paturi covid în întreaga țară până la 1518 paturi. Aceasta este propunerea directorilor de spitale și sănătate publică. Cel mai mare număr la un moment dat a fost de peste 1600 de paturi.

Suntem într-o dinamică a infecției și a pandemiei. Noi am spus de la început că în valul patru dorim să păstrăm fluxul mixt pe spitale, covid și non-covid. Asta nu înseamnă că nu o să existe situații să avem spitale dedicate pacienților COVID. Dar dorim să păstrăm accesul populației și bolnavilor cronici la spitale”, a declarat Cseke Attila.

Criza locurilor în spitalele covid
Cseke Attila, Inquam Photos / Ilona Andrei

„Avem peste 100 de locuri prevăzute pentru tratarea pacienților copii”

Attila a precizat că inspectorii vor fi trimiși în spitalele din întreaga țară și vor verifica zilnic situația paturilor.

„Această creștere va fi impusă inclusiv la nivelul teritoriului. Inspectorii vor fi în spitale și vor verifica în fiecare zi creșterea numărului de paturi. Am preluat acest mandat undeva la 600 de paturi, acum suntem la peste 1000 și creștem în fiecare zi.

Pe planul de reziliență avem peste 100 de locuri prevăzute pentru tratarea pacienților copii. Inspectorii sanitari vor fi pe teren și cât și-a sumat fiecare spital va trebui să rezolve”, a adăugat ministrul.

Luni, la nivel național erau libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID, iar în București nu mai era liber niciun pat.

Urmăriți Impact.ro și pe