Cine e vinovat pentru situaţia spitalelor de covid pline. Premierul, avertisment dur pentru responsabili

Iancu Andreea 21.09.2021, 14:38
Cine e vinovat pentru situaţia spitalelor de covid pline. Premierul, avertisment dur pentru responsabili

Numărul de cazuri de Covid-19 a trecut de peste 6.700 de infectări în ultimele 24 de ore, iar numărul de pacienți internați la terapie intensivă a urcat la 990 de persoane, dintre care 20 sunt minori. În timp ce situația epidemiologică este una îngrijorătoare, cu numărul infectărilor într-o continuă creștere, premierul Florin Cîțu caută un vinovat pentru situația spitalelor Covid pline, numărul paturilor de la ATI fiind aproape epuizat la nivel național. Recent, Beatrice Mahler, managerului Institutului Marius Nasta, afirma că în București nu mai există niciun loc la terapie intensivă pentru bolnavii Covid.

Premierul Florin Cîțu caută un vinovat pentru situația spitalelor Covid

Valul al patrulea al pandemiei era așteptat încă din vara acestui an, după ce specialiștii au estimat că nu vom scăpa deocamdată de Covid-19. Cu toate că se cunoștea situația cu care urma să ne confruntăm, iată că astăzi traversăm o nouă criză în spitalele Covid. Având în vedere că există din nou probleme legate de situația spitalelor Covid și de numărul redus de paturi din terapie intensivă, premierul Florin Cîțu a transmis un avertisment dur pentru cei responsabili de gestionarea locurilor din ATI.

Prim-ministrul a precizat că va solicita o analiză prin care să se demonstreze cum a fost pregătit valul 4 de Covid. Acesta a atras atenția Ministerului Sănătății, acolo unde ministru interimar este Cseke Attila. Potrivit premierului Cîțu, numărul de paturi ATI Covid este de 1.024 de locuri, în timp ce la venirea ministrului Sănătății ar fi existat doar 600 de paturi, în ciuda solicitării lui Florin Cîțu de a se organiza disponibilitatea a 1.600 de paturi ATI Covid.

O să cer o anchetă, analiză, vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 Covid. Știam că vine. Am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru Covid, am spus să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde. Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 și dacă nu s-a ținut cont de ce am spus eu, cine nu a ținut cont va fi responsabil. Azi voi discuta despre aceste paturi cu cei de la DSP, cu manageri de spitale, pentru că este vorba și de detașarea personalului, nu doar de a crește numărul de paturi. Aș vrea să văd acest plan cât mai repede cu putință. E anormal și cineva trebuie să răspundă dacă valul 4 nu a fost pregătit, deși am tot vorbit despre asta toată vara, a spus premierul.

Premierul Cîțu, avertisment dur despre situația spitalelor de covid
Numărul de paturi ATI Covid, problema actuală a autorităților

Paturile ATI Covid, verificate zilnic de către autorități

O nouă veste transmisă de către autorități este menită să țină sub control atent numărul de paturi ATI destinate bolnavilor de Covid-19. Astfel, peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul DSP vor verifica începând de astăzi dacă numărul paturilor din terapie intensivă corespunde cu cel raportat, ca urmare a unui ordin al Ministrului Sănătății. Inspectorii vor verifica dacă paturile există fizic și sunt utilizate conform deciziilor asumate din planurile de reziliență de la nivelul fiecărui județ.

Începând de astăzi, din ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, un număr de peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 din secţiile de terapie intensivă ale unităţilor sanitare cu paturi, a precizat Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...