Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, s-a implicat în problema locurilor de parcare din București, exprimându-și ferm părerea cu privire la o posibilă soluționare a acesteia. Edilul a ținut să puncteze faptul că dublarea numărului de locuri de parcare din Bucureşti nu se poate face atât de ușor, deoarece ar fi nevoie de cheltuieli de aproximativ 2,7 miliarde de euro, mai precis întreg bugetul de investiţii al PMB şi al primăriilor de sector pentru următorii şase ani.
Prin dublarea acestora s-ar ajunge la 500.000 de locuri de parcare, ținând cont că în Bucureşti se găsesc nu mai puțin de 1,5 milioane de maşini. Toate acesteaau ajuns în discuție după ce edilul a a susținut reducerea numărului de maşini şi susţinerea transportului public.
„În București sunt 1,5 milioane de mașini și 230.000 de parcări publice amenajate (fie ele de reședință sau municipale). Un deficit de 1,27 milioane de locuri de parcare. Haideți să ne propunem un miracol, să ne propunem mai mult decât dublarea numărului de locuri de parcare, să ne propunem nu 460.000, ci 500.000 de locuri de parcare cu totul.
Care ar fi efortul să construim aceste 270.000 de locuri de parcare suplimentare? Primăria sectorului 3 a construit 700 de locuri de parcare pe Decebal cu 21 de milioane de euro (30.000 EUR per loc de parcare construit). Nu comentez condițiile. E greu să construiești în subteran, să muți rețelele, să rezolvi problemele de securitate la incendiu, să repari trotuarele.
Reținem costul. 30.000 de euro/ loc de parcare. PMB a construit 500 de locuri de parcare la Cora Pantelimon cu 13 milioane de euro. 26.000 de euro locul de parcare” a scris Radu Mihaiu pe pagina sa de Facebook.
Edilul a ținut să mai precizeze faptul că PMB nu a stat degeaba și a construit 500 de locuri de parcare la Cora Pantelimon cu 13 milioane de euro, astfel că un loc de parcare valoreaza 26.000 de euro. În plus, Primăria Sectorului 3 a construit o parcare subterană cu 700 de locuri pe Decebal, cu prețul de 21 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 30.000 euro per loc de parcare construit.
Radu Mihaiu este de părere că în condiţiile unui preţ de trei ori mai mic, realizarea a 270.000 de locuri de parcare ar presupune un cost de 2,7 miliarde de euro, fără a se lua în calcul cumpărarea vreunui teren.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„2,7 miliarde de euro înseamnă bugetul de investiţii al Bucureştiului (PMB + primăriile de sector) pentru următorii 6 ani. Ani în care nu s-ar mai îmbunătăţi niciun bulevard, niciun tramvai, niciun spital, niciun parc, nicio reţea de termoficare. Nu s-ar mai anvelopa niciun bloc, nu s-ar mai moderniza nicio şcoală, nu s-ar mai construi nicio grădiniţă. Nu s-ar construi niciun bloc de locuinţe sociale. Nicio pistă de biciclete. Nu s-ar mai consolida nicio clădire cu risc seismic. S-ar construi, 6 ani, doar parcări. Practic, acest mandat, cât și următoarul, asta s-ar construi. Parcări.
Și după 6 ani, poate ați spune că merită. Însă după acest miracol, am avea un deficit nu de 1,27 milioane de locuri de parcare, ci un deficit de 1 milion de locuri de parcare. Am avea un deficit de 1 milion de locuri de parcare și niciun bulevard reabilitat. Niciun spital. Nicio grădiniță, școală, creșă. Nicio linie de tramvai. Nu mai continui, că am scris mai sus”, a mai spus Radu Mihaiu.
Primarul Sectorului 2 este convins că, peste 10 ani, Bucureștiul nu va avea 500.000 de locuri de parcare, astfel că propune să fie redus deficitul acestora, prin contruirea de noi piste de bicicletă și îmbunătățirea transportului în comun, ca să poată fi accesibil pentru toată lumea.
„Îmbunătățind transportul în comun. Construind piste de biciclete. Printr-o planificare urbană în care toate facilitățile de interes (școală, grădiniță, creșă, biserică, piață, parc, magazin, restaurant, policlinică etc) se află la distanță de mers pe jos. Construind locuri de parcare acolo unde topografia permite. Dar și descurajând parcarea ilegală pe locul altcuiva. Sau pe loc municipal, dar fără plată. Sau pe trotuar. Sau pe trecerea de pietoni.
Și, da, taxând ocuparea domeniului public de către mașini. Astfel încât să încurajăm construirea de locuri de parcare private. Astfel încât să îi încurajăm pe cei care decid că nu au nevoie, de fapt, de mașină. Că pot folosi fie bicicleta, fie transportul în comun, fie mersul pe jos. Astfel încât oamenii să-și recâștige orașul pierdut în fața mașinilor”, a mai afirmat edilul Sectorului 2.