Primarul Constanței vrea să aloce fonduri pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase, la o lună după incendiul devastator

Elena Avramescu 18.10.2021, 10:53
Primarul Constanței vrea să aloce fonduri pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase, la o lună după incendiul devastator

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a spus că urmeză să aibă o discuţie cu managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa pentru a se putea aloca fonduri pentru redeschiderea unităţii medicale.

Primarul Constanței vrea să aloce fonduri pentru redeschiderea spitalului

Se pare că decizia primarului vine la o lună de la incendiul cumplit de la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce medicii de acolo s-au revoltat.

Mâine voi avea o discuţie cu managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Claudia Cambrea. Voi exprima disponibilitatea Primăriei de a aloca fonduri pentru deschiderea părţii neafectate a spitalului, pentru că înţelegem urgenţa şi necesitatea unor paturi suplimentare.

De asemenea, vom contacta un specialist în vederea efectuării unei evaluări care să ne arate ce să achiziţionăm şi ce categorii de lucrări trebuie să facem. Însă voi avea nevoie şi de o decizie a Consiliului de Administraţie al spitalului, dacă se va considera că aceasta este calea de acţiune, a scris primarul Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.

Colectivul de la Infecţioase aşteaptă o reacţie promptă din partea autorităţilor responsabile, locale dar şi centrale pentru resuscitarea instituţiei noastre, în beneficiul pacienţilor întregului judeţ dar şi a celor circa 300 de angajaţi ai spitalului. În acest sens, a fost trimisă o invitaţie către mai multe structuri (Primărie, DSP, DSU, SAJ) în vederea stabilirii cu celeritate a unei întâlniri, pentru a se identifica soluţiile. Aşteptăm!, au scris și medicii pe Facebook.

Incendiul de la ATI Constanta a luat 7 vieti
Incendiul de la ATI Constanta

Potrivit unui document postat pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase, conducerea spitalului a solicitat încă din aprilie 2021 bani pentru achiziţionarea unui sistem de detecţie a incendiului, dar şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Se pare că aceste investiţii au fost colorate cu roşu, astfel că la finalul documentului se regăseşte explicaţia.

Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului eur0opean de eficientizare energetică (…) Detecţia unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu e însoţită de sistem de alarmare şi de stingere (…) Era normal să refuzăm cererea celor de la Spitalul de Boli Infecţioase atâta timp cât noi lucrasem la un proiect care este în evaluare şi nu puteam scoate din evaluare acea opţiune. Este un proiect pe bani europeni, pe care nu aveam cum să îl dublăm de o altă finanţare, nu în mod legal, a spus primarul Vergil Chiţac.