Primăriile care au dat cei mai mulți bani pe măști în pandemie. Slatina conduce topul cu o sumă uriașă

Ana Anitoiu 19.05.2021, 12:11
Primăriile care au dat cei mai mulți bani pe măști în pandemie. Slatina conduce topul cu o sumă uriașă

Un clasament al primăriilor care au dat cei mai mulți bani pe măști în pandemie a fost realizat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons. Slatina conduce topul cu o sumă uriașă. Iată cine s-a situat pe ultimul loc.

Ce primării au dat cei mai mulți bani pe măști în pandemie

Potrivit clasamentului realizat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, Primăria Slatina a cheltuit cea mai mare sumă de bani pentru măşti de protecție, în perioada martie-noiembrie 2020. Adică aproape 5,8 milioane de lei.

În clasamentul celor mai mari sume de bani ce au fost alocate pentru cumpărarea de măşti de protecție în cele opt luni ale anului trecut se mai situează: Primăria Braşov, cu 1,38 milioane de lei, şi Primăria Alba Iulia, cu 838.450 lei. Primăria Capitalei a cheltuit 95.000 de lei pentru acest scop.

Primariile care au dat cei mai multi bani pe masti in pandemie. Slatina conduce topul cu o suma uriasa
Oameni cu masti de protectie

Ce primării au alocat cei mai puțini bani pe măști de protecție

La polul opus s-a aflat Primăria Ploieşti, care a alocat cea mai mică sumă pentru aceste achiziţii, adică 12.199 de lei. La coada clasamentului s-au situat și Primăria Brăila, cu 14.844 de lei şi Primăria Slobozia, cu 18.062 de lei.

Cel mai mic preţ de achiziţie a unei măşti a fost de 0,14 lei, plătit de Primăria Baia Mare, iar cel mai mare, de 101,96 lei, pentru o mască de protecţie (mască de gaze cu filtru), achitat de Primăria Oradea.

Ce primării au cumpărat cele mai multe și cele mai puține măști

Conform Asociaţiei Naţionale de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, cele mai multe măști de protecție au fost cumpărate de Primăria Iaşi. Adică 1,53 milioane de bucăţi, iar cele mai puţine măşti au fost plătite de Primăria Ploieşti, respectiv 2.950 bucăţi.

Principalele tipuri de măşti de protecție împotriva coronavirusului cumpărate de primării au fost chirurgicale de unică folosinţă, tip FFP1 şi tip FFP2. Procedura preponderentă de cumpărare la care au apelat primarii a fost cea de achiziţie directă, respectiv un procent de 97% din totalul achizițiilor.

Ce primării au cumpărat cele mai ieftine și cele mai scumpe măști de protecție

Potrivit datelor publicate de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, primăriile reşedinţă de judeţ au cheltuit în total 14,65 milioane de lei în perioada martie-noiembrie 2020, pe 6,29 milioane de măşti de protecție. Prin urmare suma medie cheltuită de fiecare primărie pentru achiziţia de măşti a fost de 348.918,39 lei, iar 2,33 lei a fost preţul mediu de achiziţie pentru o mască.

Primăria Baia Mare a plătit cel mai mic preț pentru măști de protecție, de 0,14 lei, iar cel mai mare preț, de 101,96 lei, pentru o mască de protecţie – mască de gaze cu filtru, a fost achitat de Primăria Oradea.

În ceea ce privește prețul mediu achitat per bucată mască, primăriile care au cumpărat măşti la preţul mediu cel mai mare, în perioada menționată, au fost cele din: Slatina – 7,16 lei, Arad – 7,02 lei şi Sfântul Gheorghe – 4,19 lei. La polul opus, primăriile care au plătit măşti la preţul mediu cel mai mic au fost din: Iaşi – 0,24 lei, Piteşti- 0,56 lei şi Vaslui – 0,66 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...