În contextul în care rata de incidență a infectărilor cu coronavirus a scăzut în mai multe zone ale țării sub 1,5 la mia de locuitori, autoritățile au stabilit o ședință de urgență la Cotroceni. Mai mulți oficiali din Guvern, împreună cu președintele Klaus Iohannis, s-au reunit în cursul zilei de astăzi, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta relaxarea măsurilor anti-Covid în România. Există deja o serie de propuneri anunțate de premier, dar și de către alți miniștri din Cabinet, care urmează să fie dezbătute.
Am discutat astăzi despre pandemie, despre campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare. Pentru început, totuși, să rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu această pandemie. Peste un an de zile a durat până acum. A fost multă, prea multă suferință în România însă trebuie să ne reamintim și de cei care au făcut posibilă traversarea acestei pandemii. Medici, personal medical și lor le adresăm mulțumiri.
Parcă putem să respirăm un pic mai ușurați. Suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toții, totuși ea se va termina. Nu mi-aș dori ca România post-pandemică să se asemene cu România de dinainte. Trebuie să implementăm reformele, să avem o dezvoltare susținută, în care avem investiții, avem un sistem sanitar mai bun, școli mai bune, economia care crește și în care salariile cresc și în care viața românilor devine mai bună.
Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, a scăzut numărul de bolnavi, de persoane internate la ATI și cel al deceselor. În același timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem zilnic peste 100.000 de persoane care se vaccinează însă este nevoie de mai mult dacă vrem să ieșim din pandemie. În ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie să avem 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.
Ne pregătim de relaxare, însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități. Calendarul cuprinde pașii de relaxare până la 1 septembrie. Aceste relaxări sunt condiționate de evoluția pandemiei și de rata de incidență, dar și de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm.
Din 15 mai, se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții. Rămân excepțiile din piețe, târguri sau stațiile de transport pentru că în mijloacele de transport va rămâne obligatorie. Eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și orice restricții asupra programului agenților comerciali. Magazinele revin la programul normal pe care l-au avut. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori. În interior, vom avea câteva relaxări care încep din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante. Ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și reglementate prin Hotărâre de Guvern.
Nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior maximum 70 de persoane începând cu 1 iunie, maximum 50 persoane în interior de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul crește. Dar, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți.
Dacă organizatorul sălilor de sport garantează că participanții sunt vaccinați, activitățile pot fi reluate. În cazul școlilor, noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Scenariul verde, galben, roșu, care se aplică ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea elevilor să se întoarcă fizic în școli, datorită scăderii ratei de incidență. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școala și este de dorit ca anul să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați.
Președintele Klaus Iohannis urmează să se reunească cu mai mulți membri ai Executivului, printre care și premierul Florin Cîțu, într-o ședință la Cotroceni, unde vor discuta despre relaxarea măsurilor anti-Covid în România.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La această întâlnire vor participa inclusiv șeful DSU și dr. Adriana Pistol, din cadrul INSP. Această ședință are loc în contextul în care tot mai multe localități se situează în scenariul verde, inclusiv Bucureștiul, după ce rata de incidență a cazurilor de infectare Covid-19 a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori.
Ședință de lucru cu Prim-ministrul României și membri ai Guvernului. La ședință vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîțu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a transmis Administrația Prezidențială.
Prim-ministrul Florin Cîțu declara că urmează să se discute mai multe propuneri care privesc relaxarea măsurilor anti-pandemie.
Astfel, vor fi dezbătute modul în care se vor organiza evenimentele private și publice, ținând cont de persoanele care s-au vaccinat, dar și renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție în zonele mai puțin aglomerate, la mare, pe plajă și la munte. Totodată, oficialii români se gândesc la o formulă în care birourile cu toți angajații vaccinați să poată renunța la mască, de la 1 iunie.
În privința barurilor și restaurantelor, există o propunere din partea Ministrului Economiei privind eliminarea limitării de 30% și 50% din capacitatea de servire și înlocuirea acesteia cu mijloace de distanțare.
De asemenea, organizarea de evenimente private cu un număr mai mare de 20 de persoane ar putea fi reglementată ținând cont de persoanele vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de Covid-19.
Pe de altă parte, se vor lua în discuție și deplasările pe timpul nopții, care ar putea reveni la normal dacă gradul de imunizare al localității este de 50%. În aceeași situație, masca de protecție în aer liber ar putea fi eliminată. Și în cazul unui grad de vaccinare de 70% purtarea măștii de protecție în aer liber ar putea să nu mai fie obligatorie.