Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei. Când ne vom confrunta cu o creştere a cazurilor de covid-19

Ana Anitoiu 18.05.2021, 12:29
Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei. Când ne vom confrunta cu o creştere a cazurilor de covid-19

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat când s-ar putea confrunta românii cu un al patrulea val al pandemiei de coronavirus, chiar dacă o parte a populației s-a vaccinat anti-Covid-19.

Alexandru Rafila, despre când ar putea izbucni al patrulea val al pandemiei în România

Potrivit profesorului Alexandru Rafila, un al patrulea val al pandemiei de coronavirus ar putea izbucni în țară în această toamnă. Însă, reprezentantul României la OMS a precizat că dacă va continua campania de vaccinare și dacă se vor respecta măsurile de siguranță impuse de autorități, situația va putea fi ținută sub control.

”Poate fi un al patrulea val al pandemiei, să speram că nu vor fi foarte multe cazuri noi, dar așa evoluează acest tip de infecții. Dacă ne vaccinăm și dacă se respectă masurile, s-ar putea să scăpăm mai ușor. Deocamdată am vaccinat doar 20% din cetățeni, ceea ce este foarte puțin. Azi au fost sub 40.000. Nu putem să facem predicții, e posibil să fie la începutul toamnei. Dacă ne uităm la experiența altor țări care au o acoperire vaccinală mai bună, vedem că au deja rezultate mult mai bune”, a spus Alexandru Rafila la România Tv.

Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei. Cand ne vom confrunta cu o crestere a cazurilor de covid-19
Persoane cu masti de protectie pe strada

Expert în sănătate publică, despre motivul pentru care ar putea izbucni al patrulea val al pandemiei

Alexandru Rafila nu este singurul care se așteaptă la un al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Profesorul Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, este de aceeași părere și a explicat motivul pentru care s-ar putea întâmpla acest lucru.

”La toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a SARS-COV-2, a tuturor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții, mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate. Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența.

Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Pro TV.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România

Luni, 17 mai, Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat că au fost înregistrate 392 de noi cazuri de Covid-19 în România. Acesta a fost cel mai mic număr de infectări raportat în ultimele 10 luni. În București au fost raportate 49 de noi îmbolnăviri, astfel că incidența a scăzut sub 1 la mia de locuitori.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România, de la izbucnirea acesteia, a crescut, luni, la 1.072.291 de cazuri. În total, 1.026.299 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 29.571 de persoane au murit. Impact.ro actualizează zilnic datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe