VIDEO EXCLUSIV

Prima zi din anul școlar 2022-2023. Prețul rechizitelor s-a dublat, florarii se plâng ca nu mai au clienți după pandemie, aglomerația din trafic, aceeași ca de obicei REPORTAJ

Gabriela del Pupo 05.09.2022, 17:19
Prima zi din anul școlar 2022-2023. Prețul rechizitelor s-a dublat, florarii se plâng ca nu mai au clienți după pandemie, aglomerația din trafic, aceeași ca de obicei  REPORTAJ

Prima zi din anul școlar care a început luni, 5 septembrie, s-a dovedit a reflecta situația economică din România. Părinții au trebuit să cheltuie de două ori mai mult pe rechizitele școlare, iar mulți copii au mers cu unele accesorii de anul trecut la școală. Nici afacerile care depindeau de această zi nu au prosperat. Dacă în preajma școlilor florăriile erau pline, cele aflate la distanțe mai mari nu aveau niciun client în prima parte a dimineții, când ar fi trebuit să fie aglomerate.

Speranțele elevilor sunt axate în principal pe lipsa de restricții, dar și pe o adaptare a metodei de predare înspre tehnologie. Impact.ro a fost la deschiderea anului școlar pentru a lua pulsul în ceea ce privește așteptările cu care vin elevii la școală. Nu în ultimul rând, traficul redevine infernal în Capitală. Metrorex a dat asigurări că a plătit datoriile către firma de mentenanță și odată cu începerea școlii, trenurile vor reveni la programul normal.

Legea educației și inflația fac parte din preocupările elevilor

Mulți elevi sunt extrem de conștienți de situația economică actuală și spun că părinții lor au cheltuit mai mult, din cauza inflației. De asemenea, știrile privind modificarea legilor educației au ajuns și la urechile elevilor și aceștia deja sunt îngrijorați de noile module care ar trebui implementate. În ceea ce privește ajutorul din partea statului, se pare că, un program care să asigure strictul necesar elevilor care au nevoie de asta, ar fi salutar. Un cost estimativ a fost evaluat la 500 de lei înainte de începerea școlii, dar de fapt părinții au scos și 1000 de lei din buzunar pentru toate cele necesare. Nici vacanțele celor mici nu au mai fost ca altădată.

„Am fost doar o săptămână la munte și în rest, doar acasă. Ajung rechizitele la 1000 de lei, cam așa. Îmbrăcăminte, încălțăminte, mai mult.” spune o mămică.

„O parte dintre ele le-am cumpărat noi, o parte nu, pentru că fiind într-o tabără a trebuit să cumpărăm lucruri noi și atunci le-am folosit pe acelea. S-a compensat una cu cealaltă. (Pe parcursul anului mă aștept n.r) la cheltuieli mult mai mari, s-a simțit în toate domeniile, de la mâncare până la rechizite, produse de curățenie, toate s-au scumpit din păcate”, spune altă mămică.

„Suntem clasa 0 și cumpărăm doar caiete, nu am cumpărat foarte multe rechizite. Să vedem după aceea”, adaugă o tânără mămică.

Așteptările sunt legate de partea de socializare când vine vorba de elevi, mai ales după 2 ani de studiat de acasă.

„Aștept să mă văd cu colegii și cu profesorii. Vara am stat pe acasă mai mult. Și mișcare și televizor și calculator”, spune o elevă.

„Erau caietele 16 lei, cam așa, anul trecut erau 3,5 lei, patru, din cauza inflației. Eu personal, nu am nevoie de ajutor, dar sunt copii care au nevoie și ar trebui să li se acorde acel ajutor”, ne mărturisește un elev.

„S-au scumpit destul de mult, dar e necesar să îți cumperi ca să faci impresie”, mai spune o adolescentă abia intrată la liceu.

Schimbările în legislație sunt o altă preocupare pentru elevii din clasele mai mari.

„Suntem pe module, ne așteptăm la o schimbare destul de mare. Suntem curioase să vedem cum o să fie anul acesta. Rechizitele sunt foarte scumpe, 10 lei un caiet. E destul de mult. Ar fi mai bine o tabletă decât manualele vechi de 30 de ani, ne rupem spatele”, spune o elevă.

Florăriile spun că cererea a scăzut considerabil

După 2 ani de pandemie în care elevilor le-a fost restricționat să aducă flori la școală pentru a nu transmite virusul, florăriile sunt goale în prima zi a anului școlar. Cu excepția celor care se află în proximitatea unei instituții de învățământ, multe florării au rămas pustii dis de dimineață. De altfel, multe astfel de afaceri au rămas închise și revenirea presupune prețuri pe care nu puțini și le permit.

„Vânzările merg o jumătate de oră acum, pe urmă ce mai vrea domnul. Riscăm și îi mulțumim lui Dumnezeu. Foarte greu am ținut afacerrea”, spune o vânzătoare de la florărie.

„Nu mai e ce a fost. Am rezistat foarte greu în pandemie, merge foarte prost. Le luăm mai scumpe, s-a scumpit tot și noi am ridicat un pic prețul. Oamenii nu prea au bani, sunt și ei cum sunt, salarii mici, pensii mici și îi înțeleg. 30-35 de lei un buchet, acesta e prețul. Anul trecut nici nu am fost aici”, spune altă florăreasă.

Metrorex spune că va plăti datoriile

Dacă traficul la suprafață nu poate fi controlat din punct de vedere al aglomerației, se pare că, Metrorex nu a dezamăgit în prima zi de școală. Cei care au așteptat metroul la prima oră a dimineții spun că, problemele de peste vară au fost remediate. De altfel, încă de vineri, Metrorex a anunțat că a discutat cu firma de mentenanță și că de astăzi urmează să fie puse în circulație mai multe trenuri care să asigure program normal.

„A fost bine față de alte dăți, față de perioada de vară, au început și școlile și ar trebui să suplimenteze un pic. Astăzi a fost bine, metroul e mult mai rapid, confortabil nu este foarte aglomerat”, spune tatăl unei eleve.

„A venit la timp, în 5 minute, de obicei așteptam 10 minute, cam așa”, afirmă un elev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...