Prima ninsoare din acest sezon, pe Transalpina. Cea mai înaltă șosea din țară, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Ana Anitoiu 27.09.2020, 13:38
Prima ninsoare din acest sezon, pe Transalpina. Cea mai înaltă șosea din țară, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

A căzut prima ninsoare din acest sezon, duminică, pe Transalpina. Cea mai înaltă șosea din țară a fost acoperită cu un strat consistent de zăpadă, chiar în ziua alegerilor locale 2020.

Ce temperatură s-a înregistrat pe Transalpina, unde a căzut prima ninsoare

Prima ninsoare din acest sezon a căzut, pe Transalpina, în condițiile în care temperatura a scăzut până la un grad Celsius.

Astfel, pe cea mai înaltă șosea din țară, ploaia s-a transformat mai întâi lapoviţă şi apoi chiar în ninsoare, pe alocuri.

Deși au fost luați prin surprindere de ninsoarea de pe Transalpiana, unii șoferi care au văzut zăpadă pe această șosea au filmat peisajul, cu telefoanele mobile.

Stratul de zăpadă de pe Transalpina nu le-a creat probleme șoferilor, deși mașinile nu erau echipate pentru iarnă.

Prima ninsoare din acest sezon, pe Transalpina. Cea mai înaltă șosea din țară, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Când a căzut prima ninsoare, anul trecut

Anul trecut, prima ninsoare a căzut abia la finalul lunii octombrie. Anul acesta, prima ninsoare a avut loc cu o lună mai devreme.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România. Se află în Munții Parâng din Carpații Meridionali. Cel mai înalt punct al acesteia este de 2.145 de metri și este înregistrat la Pasul Urdele.

Drumul național Transalpina face legătura între orașele Novaci, din județul Gorj, și Sebeș, din județul Alba. Pe timpul iernii, Transalpina este închisă.

Inițial, Transalpina, ce a mai fost numită și ”Poteca Dracului”, a fost inițial o potecă de munte. Păstorii din Mărginimea Sibiului o foloseau ca să traverseze munții cu turmele de oi, în Țara Românească.

Unele surse spun că Transalpina a fost construită prima dată de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii. Alte surse spun că șoseaua a fost reconstruită de germani, în timpul Primului Război Mondial.

Regele Carol al II-lea ar fi vrut să aibă un drum strategic, pentru artileria montană, trasă de cai. Primul-ministru Gheorghe Tătărăscu a dat startul lucrărilor de construcție a drumului pe platoul Novaciului.

La inaugurarea drumului, în anul 1939, a participat regele Carol al II-lea, regele Mihai I, primul-ministru Gheorghe Tătărescu și soția sa, Arethia. Atunci, regele Carol al II-lea ar fi condus o mașină de teren.

După acest moment, șoseaua a primit denumirea de ”Drumul Regal” sau „Drumul Regelui”. Atunci, Transalpina și-a pierdut denumirea de ”Poteca Dracului”.

Germanii ar fi reabilitat Transalpina și în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ar fi avut nevoie de această șosea, din rațiuni militare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...