Prima mașină electrică realizată în colaborare cu Apple. Ce marcă va fi, de fapt

Cristian Cojocaru 08.01.2021, 18:54
Prima mașină electrică realizată în colaborare cu Apple. Ce marcă va fi, de fapt

Mașinile electrice iau o tot mai mare amploare pe piața automobilelor. Un anunț surprinzător își face loc în domeniul auto, asta după ce o primă mașină electrică va fi realizată în colaborare cu celebra companie Apple. Află ce marcă auto va face această mutare.

Colaborare cu Apple pentru o mașină electrică

Presa scria anterior că Apple plănuiește să lanseze o mașină electrică până la finele anului 2024. Vineri, Hyundai Motor a anunțat că deja se află la începutul discuțiilor cu cei de la Apple pentru a realiza o mașină electrică și pentru a se implica în domeniul bateriilor. Acest anunț a făcut ca acțiunile companiei să urce cu 25%.

 „Apple și Hyundai se află în discuții, dar este vorba de discuții incipiente, nimic nu a fost decis”, a anunțat compania coreeană.

Totuși, în anunțul bursei, Hyundai nu a menționat de Apple și a spus că primește doar cereri de cooperare. În mod normal, numele nu sunt precizate în anunțurile bursiere pentru a respecta confidențialitatea discuțiilor. Hyundai Motor este recunoscută la nivel mondial pentru fapul că își desfășoară toate planurile în secret. Apple la rândul lor, au refuzat să comenteze. Steve Jobs a venit încă din 2008 cu ideea de a crea o mașină electrică, renunțând la ea pentru a se concentra pe iPhone.

Elon Musk, cel care deține Tesla, ironiza în anul 2015 Apple, spunând că angajează oamenii pe care Tesla îi concediază. Recent, Elon Musk a declarat că a vrut să vândă Tesla către Apple, dar că actualul șef, Tim Cook a refuzat întâlnirea. O mașină electrică din partea Apple ar putea ataca monopolul deținut de Tesla, cel mai mare producător de astfel de mașini, în momentul de față, Elon Musk devenind cel mai bogat om din lume.  Hyundai Motor lucrează deja cu Apple la CarPlay, aplicația prin care iPhone-urile sunt conectate la mașină.

„Externalizarea producției auto a Apple către Hyundai are sens, deoarece (compania coreeană) este cunoscută pentru calitate. Dar nu sunt sigur dacă este o strategie bună pentru producătorii auto să fie Foxconn-ul lui Apple, deoarece constructorii riscă să piardă controlul în fața companiilor de tehnologie‟, spune Jeong Yun-woo, fost proiectant la Hyundai și profesor la UNIST, un institut de știință și tehnologie bazat în Ulsan, în Coreea de Sud.

Vineri, Hyundai Motor a anunțat că deja se află la începutul discuțiilor cu cei de la Apple pentru a realiza o mașină electrică
Vineri, Hyundai Motor a anunțat că deja se află la începutul discuțiilor cu cei de la Apple pentru a realiza o mașină electrică

Suporter al combustiei pe hidrogen

Alianța cu Apple ar semnifica o propulsie majoră pentru Hyundai, asta după ce vânzările la nivel global au scăzut cu 15% anul trecut, din cauza pandemiei. Creșterea acțiunilor a adus 8 miliarde de dolari la capitalizarea bursieră a Hyundai, având un nivel actual de 42 de miliarde de dolari. Hyundai, la fel ca Toyota, era un mare suporter al tehnologiei combustiei pe hidrogen, recent a lansat însă modele pe bază de baterii.

Luna trecută, competitorul american al Uber, Lyft, a anunțat că în 2023 va lansa un serviciu de taxiuri autonome în SUA. Momentan, grupul Hyundai nu deține fabrici dedicate pentru mașinile electrice pe teritoriul Americii. Acest lucru îl va face nevoit să obțină un arcord din partea sindicatelor coreene dacă va dori să construiască mașini peste hotare, potrivit analiștilor.

Pe lângă creșterea uriașă a acțiunilor Hyundai, o altă marcă se bucură de o majorare cu 8,4% a acțiunilor, fiind vorba de marca Kia. Titlurile producătorilor de baterii au crescut și ele cu 7,6%, iar indicele KOSPI al bursei de la Seul cu 3,97%. Producătorul de iPhone-uri al Apple, Foxconn anunță că la rândul săuu va lansa o platformă de mașini electrice, producând astfel autoturisme electrice pentru companiile interesate.