Apple, vinovată că a făcut intenționat telefoane mai proaste. Sumele imense pe care le are de plătit

Stan Filon 19.11.2020, 13:11
Apple, vinovată că a făcut intenționat telefoane mai proaste. Sumele imense pe care le are de plătit

Gigantul Apple are de plătit sume imense, după ce s-a descoperit că a construit intenționat telefoane mai proaste, care să se strice mai repede și să-i facă pe utilizatori să cumpere alte telefoane noi. S-a ajuns la procese imense în Statele Unite ale Americii.

Compania Apple plătește sume imense, dar nu recunoaște că a construit intenționat telefoane mai proaste

Compania a pierdut deja două procese în Statele Unite ale Americii, după ce foarte mulți utilizatori de iPhone 6s s-au strâns și au dat în judecată gigantul. Aceștia au constatat că telefoanele lor se opreau pur și simplu, fără niciun avertisment. Investigații ulterioare au scos la iveală faptul că Apple a proiectat seria iPhone fără a ține cont de ”îmbătrânirea” normală a acumulatorului, manifestată atât prin reducerea capacității de înmagazinare a energiei, cât și a puterii maxime ce poate fi livrată în momentele de folosire intensivă a telefonului.

Așadar, un număr tot mai mare de unități iPhone 6s ajungeau să se oprească fără niciun avertisment, acumulatorii parțial degradați neputând susține consumul de energie al telefonului, chiar dacă nivelul de încărcare afișat părea suficient. Apple a încrcat să scape cu cea mai ieftină variantă, așa că a creat ”optimizări” software, însă utilizatorii au constatat că după actualizarea la versiunea iOS 10.2.1 au pierdut considerabil din puterea de procesare avută la stadiul de nou, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul  a scăzut la doar 839/1377 puncte.

Apple nu recunoaste ca a construit intentionat telefoane mai proaste
Apple nu recunoaste ca a construit intentionat telefoane mai proaste

Apple își menține poziția oficială

Apple nu a recunoscut că a construit telefoanele pentru a se strica mai repede, ci a spus că de vină ar fi un lot de acumulatori defecţi ce au ajuns în echiparea ”unui mic număr de telefoane iPhone 6s”.  În practică, majoritatea dispozitivelor iPhone 6s au fost afectate de această problemă, investigații ulterioare arătând că Apple nu a renunțat la practica ”optimizării” consumului bateriei nici pentru generațiile iPhone viitoare.

Ajuns în instanță cazul a fost câștigat de utilizatori, care au obținut cheltuieli de 500 milioane dolari, despăgubiri acordate în prima pare a acestui an pentru soluționarea unui proces colectiv având ca parte vătămată utilizatori iPhone din Statele Unite.

Un alt proces afat pe rol a fost câștigat de utilizatorii iPhone de 34 de state ale Americii. Aceștia au câștigat în instanță 113 milioane dolari. Chiar și așa, înțelegerea convenită în tribunal cu părțile vătămate nu oblică Apple să își recunoască greșeala.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...