Primă de Paște pentru angajații români. Cât valorează tichetele pe care firmele le-ar putea oferi de sărbători

Mihnea Tălău 15.03.2023, 17:27
Primă de Paște pentru angajații români. Cât valorează tichetele pe care firmele le-ar putea oferi de sărbători

Angajații români pot primi vouchere cu ocazia sărbătorilor de Paște, în valoare de 300 de lei. Firmele le pot oferi angajaților sub mai multe forme, fără a plăti pentru ele taxe la ANAF.

Cât valorează tichetele de sărbători

Angajatorii pot oferi salariaților tichete/vouchere în valoare de 300 de lei sau pot opta să ofere bani sau bunuri. Ei nu vor plăti taxe la ANAF pentru aceste cadouri . Doar dacă suma depășește 300 de lei, atunci vor fi nevoiți să plătească impozit pe sumele oferite.

Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale, fiind interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât proprii angajați.

Amintim că tichetele acordate de sărbători sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă (colectiv sau individual) sau în regulamentul intern. În cazul în care se acordă salariaților cadouri în bunuri, taxa pe valoarea adăugată din facturile de achiziție nu este deductibilă, nefiind efectuată în folosul unor operațiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal, scrie Gândul.ro.

Pericolul care îi pândește pe români în prag de Sărbători. Avertismentul lansat de Protecția Consumatorilor, trebuie să fie atenți la cumpărături

Tichetele putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic

În urma modificările aduse legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.

Conform Codului fiscal, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 300 de lei.

Printr-un proiect de lege depus marţi în Parlament, tichetele de masă, tichetele cadou, cele culturale, precum şi cele de creşă şi de vacanţă ar putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...