Se schimbă vârsta de pensionare în România: care sunt șansele să te pensionezi la 70 de ani

Gabriel Peneș 14.03.2023, 09:31
Se schimbă vârsta de pensionare în România: care sunt șansele să te pensionezi la 70 de ani

Vârsta de pensionare în România revine în discuție, pe fondul discuțiilor mai ample legate de noile legi ce vor reglementa sistemul de pensii public și pe cel al pensiilor speciale. La ora actuală, în țara noastră vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, pentru bărbați și de 62, pentru femei, dar s-a vehiculat ideea creșterii acestora până la 70 de ani.

Se schimbă vârsta de pensionare în România

Chiar dacă vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 62, în cazul femeilor, aceasta din urmă va crește în anii următori, ajungând la 63 de ani, până în 2030 și la 65 de ani, egală cu a bărbaților, în 2035, conform angajamentelor luate de România prin PNRR.

Luni, liderul interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a fost întrebată de jurnaliști despre poziția Partidului Național Liberal despre obiectivele asumate prin PNRR, printre care se numără şi acesta privind vârsta facultativă de pensionare de 70 de ani. Gorghiu a explicat că toate aspectele legate de această limită de vârstă, dar şi multe altele, vor fi discutate în cadrul comisiei constituite şi dirijate de către Ministerul Muncii.

Întreabată luni, 13 martie, de jurnalişti care este poziţia PNL cu privire la obiectivele asumate prin PNRR, printre care se numără şi acesta privind vârsta facultativă de pensionare de 70 de ani, liderul interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a explicat că toate aspectele legate de această limită de vârstă, dar şi multe altele, vor fi discutate în cadrul comisiei constituite şi dirijate de către Ministerul Muncii.

„Toate discuțiile legate de Ministerul Muncii, de legea pensiilor, de legea pensiilor speciale, ocupaționale ș.a.m.d. vor fi discutate în acea comisie care a fost constituită, care este dirijată, asumată de Ministerul Muncii prin ministrul Budăi și acolo vor veni propuneri de amendamente, vom vedea care sunt concluziile și sunt sigură că în scurt timp vom afla răspunsurile la toate întrebările”, a declarat liderul liberal.

Se schimbă vârsta de pensionare în România: care sunt șansele să te pensionezi la 70 de ani
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a evitat să dea un răspuns direct privind eventuala mărire a vârstei de pensionare la 70 de ani

Care sunt șansele să te pensionezi la 70 de ani

Alina Gorghiu a mai menționat că sunt multe alte priorități până la problema vârstei de pensionare. Ea a indicat şi un termen de 30 martie pentru rezolvarea situației pensiilor speciale.

„Sunt multe priorități până la vârsta de pensionare. După cum știți, avem o lege a pensiilor speciale sau de serviciu, cum se numește legea care trebuie în foarte scurt timp elaborată, amendată, noi avem termen de adoptare tacită în Senat 30 martie.

Până pe data de 30 martie, în mod normal, ar trebui să avem amendamentele de la Ministerul Muncii, ca urmare a discuțiilor din acea comisie, astfel încât să putem să votăm o lege conform solicitărilor Comisiei redactate în PNRR și jurisprudenței Curții Constituționale”, a declarat Alina Gorghiu.

Jurnaliştii au insistat și au întrebat dacă liberalii vor susţine în continuare proiectul depus pe vremea când Raluca Turcan era ministru al Muncii, referitor la vârsta facultativă de pensionare de 70 de ani, Alina Gorghiu a explicat că discuţiile trebuie purtate neapărat în coaliţie şi nu se va ieşi public pe multe voci pe acest subiect.

„Vom vedea ca urmare a discuțiilor din coaliție. Eu cred că sunt foarte clar înțeleasă când vă spun că ne luăm în serios discuția din coaliție.Nu vorbește fiecare pe o voce, ca pe urmă să reușim să nu mai înțeleagă nimeni nimic.

Va fi o discuție care va fi făcută în coaliție și concluziile de acolo, ca urmare a dialogului dintre specialiști, vor fi exprimate la nivelul Parlamentului printr-un vot”, a mai declarat preşedintele interimar al Senatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....