Prețul pe care Rusia îl plătește pentru ajutorul în război. Nu e deloc mic, o țară din Asia beneficiază de el

Ana Anitoiu 15.12.2022, 08:00
Prețul pe care Rusia îl plătește pentru ajutorul în război. Nu e deloc mic, o țară din Asia beneficiază de el

Prețul pe care Rusia îl plătește pentru ajutorul în război a fost dezvăluit de un fost expert în terorism al Biroului Federal de Investigații (FBI). Tariful nu este deloc mic, iar beneficiarul este o țară din Asia.

Cu cine ar colabora Rusia

Conform experților în informații, Rusia ar primi ajutor în războiul din Ucraina de la Iran. În schimbul acestui sprijin, Moscova ar putea ajuta la rândul ei Teheranul să construiască arme nucleare.

Rusia a ajuns recent la un acord cu Iranul pentru a produce drone mortale Shahed-136 și pentru a cumpăra rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. În ultima lună, Ucraina a fost ținta a sute de atacuri ce au vizat mai ales infrastructura energetică.

Vladimir Putin, surprins cu o cupa de sampanie in mana, vorbind despre razboi. Ipostaza inedita face înconjurul lumii
Vladimir Putin

Ce preț plătește Rusia pentru ajutorul în război

Fostul expert în terorism al FBI Ali Soufan a explicat că termenii financiari ai acordului de producție nu au fost raportați și probabil constituie un amestec de numerar, plăți în natură și alte promisiuni de asistență din partea Rusiei.

„Ambele țări sunt supuse sancțiunilor americane și europene, iar măsura în care Rusia este capabilă să ofere Iranului plăți în valută pentru acordul de producție de drone nu este clară. Ca alternativă, liderii iranieni pot căuta asistență suplimentară din partea Rusiei pentru a-și impulsiona programul nuclear.

Menținerea Rusiei ca partener poate ajuta, de asemenea, la eludarea sancțiunilor care împiedică Iranul să achiziționeze componente și alte bunuri pentru programele sale avansate de arme”, a mai spus acesta.

În urma unui acord stabilit în anul 2015, capacitatea Iranului de a produce arme nucleare a fost redusă masiv timp de 15 ani.

Până în prezent, în ciuda retoricii agresive a lui Vladimir Putin, nu au fost observate schimbări în postura nucleară a Moscovei. Președintele francez Emmanuel Macron este de părere că liderul rus trebuie să se „întoarcă la masa tratativelor” pentru a discuta despre pace în Ucraina și că va fi necesar ca oficialii de la Kiev să negocieze la un moment dat cu el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...