Ce va face Franța dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Răspunsul ferm al lui Emmanuel Macron

Beatrice Dumitru 13.10.2022, 12:48
Ce va face Franța dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Răspunsul ferm al lui Emmanuel Macron

La doar trei zile de la declanșarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin amenința că a pus în alertă maximă focoasele nucleare ale țării, iar de curând a afirmat că este gata să folosească aceste arme pe front. Președintele Emmanuel Macron a spus ce va face Franța în cazul în care Rusia decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei.

Cum va răspunde Franța dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina

Emmanuel Macron a spus că războiul din Ucraina a intrat „într-o etapă fără precedent”, deoarece, pentru prima dată, au fost uciși civili în toată țara și instalațiile de electricitate și încălzire au fost distruse, adăugând că scopul rușilor din ultimele zile a fost „să spargă, să spulbere rezistența ucraineană”.

Liderul din Hexagon a spus că Franța nu va răspunde cu arme nucleare, dacă Rusia le va folosi în războiul din Ucraina. A fost prima dată când președintele francez a discutat în detaliu despre doctrina de descurajare nucleară a Franței cu privire la Ucraina.

Ce va face Franța dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Răspunsul ferm al lui Emmanuel Macron
Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori cu armele nucleare în Ucraina.

„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Acestea sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a declarat Emmanuel Macron pentru postului public France 2, preluat de Bloomberg.

„Vladimir Putin trebuie să oprească acest război”

Până acum, în ciuda retoricii agresive a lui Vladimir Putin, nu au fost observate schimbări în postura nucleară a Rusiei. Emmanuel Macron este de părere că liderul de la Kremlin trebuie să se „întoarcă la masă tratativelor” pentru a discuta despre pace în Ucraina, iar Kievul va trebui să negocieze cu el la un moment dat, pentru că va fi necesar.

„Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să oprească acest război, să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și să revină la masă pentru discuții”, a afirmat președintele Franței.

Întrebat dacă ar sprijini o ofensivă ucraineană pentru recucerirea Crimeei, anexată de Rusia în 2014 într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional, Emmanuel Macron a spus că „la un moment dat, pe măsură ce conflictul se va dezvolta”, Rusia și Ucraina „vor trebui să revină la negocieri„.

Emmanuel Macron a precizat că Franța va furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană după valul de atacuri cu rachete al Rusiei din această săptămână și, de asemenea, el a mai spus că țara sa negociază și trimiterea altor șase unități mobile de artilerie Caesar.

Președintele SUA Joe Biden declara recent că nu crede că Vladimir Putin va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina. „Nu cred că o va face. Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta”. Dar săptămâna trecută, liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon” nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...