Prețul carburanților, pe punctul de a exploda. Cât ar urma să coste litrul de benzină și motorină la pompă

Ana Anitoiu 16.06.2022, 10:58
Prețul carburanților, pe punctul de a exploda. Cât ar urma să coste litrul de benzină și motorină la pompă

Prețul carburanților este pe punctul de a exploda, în contextul războiului pe care liderul rus Vladimir Putin l-a declanșat la data de 24 februarie în Ucraina. Un analist economic a anunțat cât ar urma să coste litrul de benzină și motorină la pompă.

Ce prețuri ar urma să aibă litrul de benzină și cel de motorină

Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, în loc să se pregătească pentru provocările economice, autoritățile române continuă să se întreacă în idei și propuneri și „cântă arii politicianiste, cu iz fiscal”, în timp ce măsurile de avarie întârzie.

Analistul economic a precizat că cele mai noi estimări referitoare la evoluția petrolului indică o cotație de 175 de dolari/baril, dacă embargo-ul la adresa petrolului rusesc se va extinde și în cazul în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va continua să țină producția sub nivelul cererii.

„Asta înseamnă că, dacă cel mai negru scenariu se va îndeplini, nu este exclus să vedem motorina și benzina la 12-13 lei/litru în cel mai rău caz. Prețuri care, dacă le vom vedea la pompă, vor trimite economia românească direct în recesiune”, a explicat Adrian Negrescu, potrivit ziare.com.

Pretul carburantilor, pe punctul de a exploda
Litrul de benzina si cel de motorina s-ar putea scumpi considerabil

Analistul economic: România stă prost la rezervele de gaze pentru iarnă

Analistul economic a mai spus că România stă prost la rezervele de gaze pentru iarnă, iar producția industrială este în scădere. În plus, Adrian Negrescu a atras atenția că moneda euro pare să tindă vertiginos spre valoarea de 5 lei.

„Asistăm deja la un recul economic puternic, dovadă scăderea producției industriale cu 3%, a comerțului și a contribuției industriei la formarea PIB. Din păcate, în fața acestei situații, ar trebui să luăm măsuri concrete de temperare a inflației, a efectelor sale negative.

Nici în zona asigurării rezervelor necesare de gaze naturale nu stăm foarte bine, iar perspectiva raționalizării consumului, mai ales în zona consumatorilor industriali, la iarnă, devine una foarte posibilă dacă Rusia va opri gazul către România, așa cum a făcut-o cu Polonia, cu Ungaria.

Dacă prețurile la carburanți vor crește, dacă BNR va da semnalul flexibilizării cursului către un 5 lei/euro, atunci să ne așteptăm la creșteri de prețuri semnificative în zona alimentară, în zona serviciilor și a comerțului în general”, a mai explicat specialistul.

Ce ar trebui să facă autoritățile

Analistul economic a mai spus că autoritățile ar trebui să colaboreze cu Banca Națională a României și să facă un plan de măsuri concrete, ce pot fi aplicate în cel mai scurt timp. Adrian Negrescu a adăugat că se pare că autoritățile vor permite să crească presiunea inflației, prin lipsa acțiunii, și că vor da dovadă de un „optimism inconștient” că țara va trece de iarnă.

Specialistul a mai spus că se va împrumuta în continuare la cele mai mari dobânzi, românii vor fi amăgiți cu false pachete sociale, precum voucherele de 4 lei/zi pentru persoanele în situații financiare dificile. Analistul crede că, la cum se anunță acum vremurile, cele 3 milioane de „carduri de sărac” vor fi prea puține.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...