Președintele Volodimir Zelenski, extrem de îngrijorat. Se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE din această săptămână

Elena Avramescu 20.06.2022, 08:39
Președintele Volodimir Zelenski, extrem de îngrijorat. Se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE din această săptămână

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezis că Rusia își va intensifica atacurile săptămâna aceasta, în timp ce liderii Uniunii Europene se gândesc dacă să susțină cererea țării sale de a adera la bloc și Rusia își presează campania pentru a câștiga controlul asupra estului Ucrainei.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei, în curs de intensificare

„Evident, săptămâna aceasta ar trebui să ne așteptăm de la Rusia la o intensificare a activităților sale ostile.Ne pregătim. Suntem pregătiți”, a spus Zelenski într-o adresă video duminică seara, potrivit Reuters.

Ucraina a solicitat să adere la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat. Liderii uniunii celor 27 de națiuni vor analiza chestiunea la un summit de joi și vineri și se așteaptă să aprobe cererea Ucrainei, în ciuda temerilor din partea unor state membre. Procesul ar putea dura mulți ani pentru a se finaliza.

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate ale președintelui rus Vladimir Putin atunci când a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina: să mențină vecinul sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului.

Putin a declarat vineri că Moscova nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că Rusia urmărește îndeaproape cererea Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării dintre membrii UE.

Pe câmpul de luptă, forțele ruse încearcă să preia controlul complet asupra regiunii de est Donbas, părți din care erau deja deținute de separatiști susținuți de ruși înainte de invazia din 24 februarie.

O țintă principală a atacului din est al Moscovei este orașul industrial Sievierodonetsk. Rusia a declarat duminică că a pus mâna pe Metyolkine, un sat de la periferie, iar agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că mulți luptători ucraineni s-au predat acolo. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut „succes parțial” în zonă.

Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că un atac rusesc asupra Toșkivka, la 35 km sud de Sievierodonetsk, „a avut, de asemenea, un grad de succes”.

În Sievierodonetsk, un oraș de 100.000 de locuitori înainte de război, Gaidai a spus că Rusia controlează „partea principală”, dar nu întreg orașul după lupte intense. Reuters nu a putut confirma independent conturile câmpului de luptă. Atât Rusia, cât și Ucraina au continuat bombardamentele puternice în jurul Sievierodonețk „cu puține schimbări în prima linie”, a declarat duminică Ministerul Apărării britanic.

În orașul geamăn Lysychansk din Sievierodonetsk, clădirile rezidențiale și casele private au fost distruse de bombardamentele rusești, a spus Gaidai. „Oamenii mor pe străzi și în adăposturile anti-bombe”, a spus el.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, au scris într-o notă că „forțele ruse vor putea probabil să pună mâna pe Sievierodonetsk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor disponibile în acest domeniu. zonă mică”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și a îndemnat guvernele occidentale să continue să trimită armament de ultimă generație trupelor ucrainene, a informat ziarul german Bild am Sonntag.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...