Rusia a lansat miercuri ofensive asupra orașelor din estul Ucrainei, cu bombardamente care au ucis civili

Elena Avramescu 25.05.2022, 11:17
Rusia a lansat miercuri ofensive asupra orașelor din estul Ucrainei, cu bombardamente care au ucis civili

Forțele ruse au lansat miercuri ofensive asupra orașelor din estul Ucrainei, cu bombardamente constante cu mortar care au distrus mai multe case și au ucis civili, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce Rusia își concentrează atacul asupra regiunii industriale Donbas. Rusia încearcă să pună mâna pe cele două provincii ale Donbasului, revendicate de separatişti, Doneţk şi Lugansk.

Noi ofensive ale armatei ruse în estul Ucrainei

În partea cea mai de est a zonei Donbas deținute de Ucrainean, orașul Sievierodonetsk de pe malul de est al râului Siverskiy Doneț și geamănul său Lysychansk, de pe malul de vest, au devenit un câmp de luptă esențial. Forțele ruse înaintau din trei direcții pentru a le încercui.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au lansat o ofensivă asupra Sievierodonetsk miercuri dimineața, iar orașul este sub focul constant de mortiere. Guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că șase civili au fost uciși și cel puțin opt răniți, majoritatea în apropierea adăposturilor anti-bombe, în Sievierodonetsk.

„În acest moment, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși atacă Sievierodonetsk”, a spus Gaidai.

Armata ucraineană a declarat că a respins nouă atacuri rusești marți în Donbas, unde trupele Moscovei au ucis cel puțin 14 civili, folosind avioane, lansatoare de rachete, artilerie, tancuri, mortare și rachete.

În semn de succes ucrainean în altă parte, autoritățile din al doilea oraș ca mărime al său, Harkiv, au redeschis metroul subteran, unde mii de civili se adăpostiseră luni de zile sub bombardamente necruțătoare. Redeschiderea a avut loc după ce Ucraina a împins forțele ruse în mare parte din raza de artilerie a orașului de nord, așa cum au făcut din capitală, Kiev, în martie.

La trei luni de la invazie, Rusia are încă doar câștiguri limitate de arătat pentru cele mai mari pierderi militare din ultimele decenii, în timp ce o mare parte din Ucraina a suferit devastări în cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945. Peste 6,5 milioane de oameni au fugit în străinătate, nenumărate mii au fost uciși și orașele au fost reduse la ruine.

Razboi în Ucraina, ziua 79. Rusia a expulzat zece diplomați romani de la Ambasada de la Moscova / Putin a discutat cu Scholz
Razboi în Ucraina

Războiul a provocat, de asemenea, o penurie în creștere a alimentelor și creșterea prețurilor din cauza sancțiunilor și a perturbării lanțurilor de aprovizionare. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari exportatori de cereale și alte mărfuri.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă. Finanțatorul miliardar George Soros, vorbind și el la Davos, a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia ar fi putut marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial.

„Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil”, a spus el.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, întemnițat, l-a criticat marți pe președintele Vladimir Putin, considerându-l pe șeful Kremlinului drept un nebun condamnat care măcelări atât poporul Ucrainei, cât și al Rusiei.

Subliniind tensiunile globale declanșate de război, marele aliat al SUA, Japonia, a distrus marți avioane de război, după ce avioane de război rusești și chineze s-au apropiat de spațiul său aerian, în timp ce președintele american Joe Biden a vizitat Tokyo.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...