Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova și Ucraina. Ce le cere în schimb

Beatrice Dumitru 17.06.2022, 16:13
Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova și Ucraina. Ce le cere în schimb

Republica Moldova și Ucraina sunt, oficial, candidate la aderarea la Uniunea Europeană, după ce au depus cererile de aderare, la începutul lunii martie. Anunțul vine la o zi după ce președintele Franței Emmanuel Macron, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat Ucraina.

Moldova și Ucraina, candidate la UE

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat președintele Executivului european, Ursula von der Leyen. Acest aviz va fi discutat la summitul european din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de țări UE vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Ursula von der Leyen a avertizat că această calitatea de membru este un proces dinamic care poate merge înainte sau poate fi oprit. „Depinde de fiecare țară și așteptările noastre sunt foarte clare”, a mai spus aceasta.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat „decizia istorică” a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina. Pentru liderul ucraienean, „acesta este primul pas pe drumul către aderarea la UE, care, cu siguranță,  o să ne apropie de victoria” împotriva Rusiei, notează Le Figaro.

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova și Ucraina. Ce le cere
Moldova și Ucraina încep procesul de aderare la UE.

Avem un mesaj clar, iar acesta este: da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Mergem conform regulilor, progresul depinde de Ucraina, mingea este în teritoriul ucrainenilor”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Recunoscător Ursulei von der Leyen și fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică”, a scris liderul de la Kiev pe Twitter.

„Istoria europeană în mișcare”

Și șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a apreciat decizia forului de la Bruxelles drept „o dovadă strălucitoare a conducerii europene” și „un impuls uriaș pentru viitoarele transformări în Ucraina”. „Istoria europeană în mișcare”, a scris el pe Twitter.

Acordarea statutului de candidat „va grăbi semnificativ procesul de intrare a Ucrainei pe piața internă a UE, formarea de piețe comune în sectoarele energetice și digitale, liberalizarea în continuare a schimburilor, apropierea în sectoarele vamale și de transport”, a spus și premierul ucrainean pe Telegram.

Condițiile puse de Comisia Europeană

Despre lupta Ucrainei împotriva corupției, Ursula von der Leyen  a considerat că s-au făcut „progrese” și a insistat asupra importanței „digitizării procedurilor administrative” pentru combaterea acestui flagel. Ea a subliniat că poporul ucrainean l-a ales pe președintele Volodimir Zelenski „pentru că a vrut să lupte împotriva corupției”. Ea a amintit, de asemenea, că Ucraina a adoptat o lege împotriva puterii oligarhilor, în speranța că aceasta „da rezultate concrete”.

În raportul său din 2021 privind corupția, ONG-ul Transparency International Ucraina se află pe locul 122 din 180. Aceasta poziție este mai bună decât în ​​2014 (locul 142), dar încă foarte departe de vecinii săi din UE.

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE și Republicii Moldova, dar, de asemenea, a pus condiții și a cerut „reforme importante”.

Liderii țării să mențină cursul privind reformele economice și lupta împotriva corupției, credem că țara are potențialul de a se ridica la înălțimea cerințelor unei candidaturi”, a precizat Ursula von der Leyen.

„Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că procesul va fi dificil, dar suntem hotărâți să mergem pe această cale”, a declarat președintele Moldovei, Maia Sandu.

Cinci țări sunt, deja, candidate oficial la aderarea la UE: Turcia (1999, un proces acum înghețat), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012) și Albania (2014).

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...