Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu deplânge moartea lui Mihai Șora. Ea a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook, că acesta ”ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”.
”Mihai Șora ne-a spus să fim buni”
„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)”.
Cine a fost Mihai Șora
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova, Remetea Mare, Timiș, în perioada Imperiului Austro-Ungar. El a fost un filosof și eseist, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie.
El a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.
A făcut parte și parte din promoţia moraliştilor de renume și a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social. Mai mult a fost, după Revoluției și ministru al Educației. În 2016 a primit Ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Mihai Șora a fost activ în viața civică. A stat alături de copii la orele de caligrafie, s-a implicat în strângerea de fonduri pentru construirea unui spital de pediatrie, și a participat la protestele organizate în 2018 în Piața Victoriei.