Președintele Germaniei, interzis la Kiev. Motivul pentru care Zelenski a refuzat să-l primească

Ana Anitoiu 12.04.2022, 22:45
Președintele Germaniei, interzis la Kiev. Motivul pentru care Zelenski a refuzat să-l primească

Președintele Germaniei, Walter Steinmeier, are acces interzis la Kiev. Motivul pentru care omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, a refuzat să-l primească într-o vizită oficială în care ar fi fost însoțit de preşedinţii Poloniei şi țărilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania, a fost explicat de un diplomat ucrainean. Liderul de la Berlin și-a exprimat regretul și a recunoscut că a făcut o greșeală.

Motivul pentru care președintele Germaniei nu este primit la Kiev

Conform unui diplomat ucrainean citat de cotidianul german Bild, motivul pentru care președintele Germaniei nu este primit la Kiev este acela că, de-a lungul timpului, a avut relații strânse cu Rusia. Diplomatul a precizat că autoritățile din Ucraina vor vedea dacă oficialul va fi binevenit în viitor pe teritoriul țării.

Walter Steinmeier, care a avut două mandate de ministru de Externe pe vremea cancelarului Angela Merkel, a fost criticat, în ultimele două săptămâni, la fel ca fostul cancelar conservator, pentru o presupusă lipsă de fermitate în fața Moscovei.

Presedintele Germaniei, interzis la Kiev
Presedintele Germaniei, Walter Steinmeier

Ce greșeală și-a recunoscut președintele Germaniei

De cealaltă parte, președintele Germaniei a declarat, marți, că era pregătit să meargă la Kiev și că vizita lui avea scopul de a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin. La începutul lunii aprilie, liderul german a declarat că a făcut o greșeală atunci când a susținut construcţia gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi țara lui.

„Adeziunea mea faţă de Nord Stream 2 a fost clar o greşeală. Ne agăţam de poduri în care Rusia nu mai credea şi împotriva cărora partenerii noştri ne-au avertizat”, a declarat Walter Steinmeier. El a adăugat că a mizat atunci, în mod eronat, pe faptul că Putin nu ar accepta ruina economică, politică şi morală a ţării sale „de dragul nebuniei sale imperiale”. „Dar la fel ca alţii, am greşit”.

Președintele Germaniei a mai spus că nu-și poate închipui o revenire la normalitate cu Rusia condusă de Vladimir Putin. Walter Steinmeier a denunţat „crimele de război” pe care soldații ruși le-au comis în Ucraina.

Liderul german a spus că aceste crime de război trebuie să fie documentate, astfel încât să fie trași la răspundere cei care le-au comis, precum și responsabilii din punct de vedere politic. El a mai spus că „barbaria” ce se petrece în fiecare zi trebuie să se încheie și a cerut ca Moscova să permită evacuarea imediată a locuitorilor din orașul portuar Mariupol aflat la Marea Azov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...