Preşedintele Consiliului European, despre posibilitatea ca subiectul Schengen să fie discutat în ședință: „Înţeleg complet poziţia României şi a Bulgariei”

Elena Avramescu 15.12.2022, 13:43
Preşedintele Consiliului European, despre posibilitatea ca subiectul Schengen să fie discutat în ședință: „Înţeleg complet poziţia României şi a Bulgariei”

În cursul zilei de astăzi, preşedintele Consiliului European, Charles Michel a spus că există câteva șanse minime ca în cadrul reuniunii Consiliului European să existe un schimb de opinii cu privire la actuala situaţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, însă acest lucru nu este bătut în cuie.

Subiectul Schengen, puțin probabil să se afle pe lista de discuții a ședinței CE

„Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să luăm o decizie pentru Croaţia şi înţeleg complet poziţia României şi a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situaţie şi sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese.

Asta nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului, dar mă aştept ca subiectul să fie abordat în Consiliul European”, a declarat Charles Michel înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.

Presedintele Consiliului European, despre posibilitatea ca subiectul Schengen sa fie discutat in sedinta
Charles Michel, Presedintele Consiliului European

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a ținut să aducă iar în discuție problema migraţiei, insistând pe faptul că Austria este obligată moral să sprijine Bulgaria şi România.

„Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate. Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă.

Ştiţi că Poliţia Română îi are în evidenţă pe aceşti oameni care sunt înregistraţi în România. În Austria am înregistrat peste 100.000 de migranţi şi 75.000 dintre aceştia nu sunt înregistraţi. Este un număr uriaş. Este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană.

Aceasta este problema şi este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună aceasta problemă de securitate şi cred că o vom face”, a declarat Karl Nehammer chiar înainte de reuniunea Consiliului European.

Nici preşedintele Klaus Iohannis nu a stat deoparte și a declarat, cu doar o zi în urmă, că va ridica tema aderării României la spaţiul Schengen în Consiliul European, astfel că sunt șanse foarte mari ca aderarea să aibă loc în 2023. Președintele României a mai precizat că România se confruntă cu două mari probleme în acest moment, iar asta din cauza atitudinii neprietenoase a Austriei. În acest sens, chiar dacă votul a fost negativ de această dată, asta nu înseamnă că este definitiv, ci doar o amânare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...