Parlamentarii bulgari, scrisoare deschisă către Olanda pentru a stopa blocada Schengen pentru Bulgaria și România: „Deciziile nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru”

Elena Avramescu 11.11.2022, 10:49
Parlamentarii bulgari, scrisoare deschisă către Olanda pentru a stopa blocada Schengen pentru Bulgaria și România: „Deciziile nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru”

Reprezentanţii bulgari în Parlamentul European au decis, de comun acord, să solicite ca Bulgaria şi România să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an. Conform centrului de presă al partidului GERB, scrisoarea a fost adresată prim-ministrului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, şi membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor Parlamentului olandez.

Apel de ajutor către Olanda pentru aderarea la spațiul Schengen

Prin această scrisoare, eurodeputaţii bulgari solicită încetarea blocării fără precedent şi fără temei a aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.

În mai puțin de o lună, se va discuta din nou despre acest subiect la reuniunea miniştrilor justiţiei din statele membre UE – Consiliul JAI. În acest sens, delegaţia bulgară în Parlamentul European a spus că este gata să organizeze mai multe întruniri de lucru rapide cu guvernul olandez, dar și cu reprezentanţii Parlamentului olandez.

Acest lucru este necesar pentru a ajunge la acordul ce trebuie decis înainte de întâlnire.

Mai precis, europarlamentarii bulgari vor ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European, pentru ca procesul de extindere a Spaţiului Schengen să continue cu aderarea Bulgariei şi României, ce trebuie făcut până la finalul acestui an.

„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, găsim notat în scrisoarea ce a fost semnată de toţi reprezentanţii bulgari în Parlamentul European.

Ce schimbari ar aduce aderarea la Schengen pentru Romania. Avantajele pe care le vor avea toti cetatenii
Romania in spatiul Schengen

Mai mult, se pare că se dorește poziţia de desfiinţare a controlului la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, acest lucru fiind „de o importanţă cheie, nu numai pentru economia şi securitatea ambelor ţări, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană”. Acest lucru este vital deoarece ne aflăm în mijlocul unor crize, cuma r fi războiul din pragul Europei, instabilitatea energetică sau şi inflaţia aflată într-o continuă creştere.

Legislaţia europeană are în vedere egalitate între statele membre, astfel că Bulgaria şi România se laudă cu faptul că au acoperit de mai mulți ani aceste criterii.

„Rezultatele misiunii în cadrul Mecanismul de evaluare a acquis-ului Schengen sunt cât se poate de pozitive atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Mai mult, sunt o dovadă a eforturilor continue pe care ambele ţări le depun pentru aderarea la Schengen”, au mai spus reprezentanţii bulgari în Parlamentul European.

Marcel Ciolacu, despre data intrării în Schengen a României

Marcel Ciolacu este ferm convins că România va intra în curând în spațiul Schengen, anunțând ziua marelui eveniment așteptat de toți politicienii din țara noastră. Liderul PSD a susținut că un motiv pentru care țara noastră nu a intrat încă în Schengen aparține politicienilor, însă speră că actuala coaliție de guvernare va putea duce țara pe o direcție normală, deși solicitarea României a fost respinsă recent. Marcel Ciolacu a declarat miercuri seară că peste o lună România va face parte din Schengen.

„Sper și eu sunt ferm convins că pe 8 decembrie o să aderăm și la Spațiul Schengen. Este total incorect, nu cred că îşi permite, indiferent ce stat european, în acest moment, să refuze acest drept României, şi nu neapărat statului român, cât românilor. Peste o lună România va fi acceptată în spaţiul Schengen”, a spus Marcel Ciolacu la B1TV, în emisiunea „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...