Premierul Ciucă: „Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității noastre”

Mihnea Tălău 28.03.2022, 15:34
Premierul Ciucă: „Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității noastre”

Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, la reuniunea din capitala Bulgariei, Sofia, a șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est. El a făcut mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierii Bulgariei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului.

Rusia a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre și sud-estul Europei

Ciucă a pledat pentru o securitate mai bună în Europa de Sud-Est după agresiunea rusă în Ucraina. Premierul consideră că alegerea făcută de Rusia de a declanșa războiul împotriva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre și sud-estul Europei.

„Alegerea făcută de Rusia de a declanşa războiul împotriva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre şi sud-estul Europei. Avem nevoie de coordonare în această regiune, iar astăzi am făcut exact acest lucru. Lucrul împreună este o abordare-cheie în conflictul managementului. Tocmai de aceea, împreună cu colegii mei, am decis să ne menţinem orientarea strategică fermă către valorile euroatlantice.

Astăzi am discutat cum să dezvoltăm cooperarea noastră ca aliaţi ai NATO astfel încât să încurajăm, să întărim postura de apărare şi descurajare a NATO pe Flancul estic. Ţările noastre au deja o expertiză puternică în ceea ce priveşte cooperarea regională în domeniul apărării, care poate fi capitalizată în această direcţie”, a declarat Ciucă.

O lună de razboi in Ucraina. Pierderile Rusiei depasesc pierderile armatei sovietice intr-un deceniu in Afganistan

Amenințare la adresa securității noastre

Primul-ministru este de părere că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității în regiune, fiind nevoie de o apărare mai puternică și mai fermă.

„Rusia este acum cea mai mare amenințare la adresa securității noastre comune. Avem nevoie de apărare mai puternică și de descurajare mai eficientă și avem nevoie de o reziliență mai mare a societății și a infrastructurii pentru o securitate mai bună.

Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței de energia rusească, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi”, a conchis Nicolae Ciucă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...