Instanța blochează analiza de plagiat a tezei premierului Nicolae Ciucă

Mihnea Tălău 23.03.2022, 11:39
Instanța blochează analiza de plagiat a tezei premierului Nicolae Ciucă

Ca premier, în România, iată că îți poți permite orice. Astfel, analiza cazului de posibil plagiat legat de teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, a fost oprită. O ordonanță trimisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul abilitat să dea un răspuns în acest caz, cere oprirea întregii analize, până când un dosar penal referitor la acuzațiile de plagiat împotriva premierului să fie soluționate la parchet.

Premierului Ciucă blochează în instanța analizarea tezei sale de doctorat

Premierul Nicolae Ciucă, s-a lansat într-o bătălie în instanță pentru a bloca procedura de analizare a tezei sale de doctorat, despre care PressOne, a scris în luna ianuarie că este plagiată.

Președintele interimar al forului responsabil cu evaluarea acuzațiilor de plagiat, CNATDCU, Mircea Dumitru, spune că analiza lucrării a fost oprită printr-o ordonanță a parchetului.

„Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt. Nu am putut constitui nici dosarul întreg al tezei, pentru că acum vreo trei săptămâni Ministerul Educației și UEFISCDI, care asigură secretariatul tehnic al CNATDCU, au primit o înștiințare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte care transmitea o ordonanță a acestei structuri, PICCJ, prin care se cerea oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet.

Nu s-a putut constitui dosarul. Dosarul trebuia să se constituie, să apară pe o platformă și în urma acestor proceduri și demersuri noi urma să numim o comisie de analiză. Toate acestea au fost oprite printr-o ordonanță a parchetului. Parchetul a interzis CNATDCU și Ministerului să continue această investigație cât timp ei nu au o soluție la această problemă.

A rămas blocat. Noi primim din partea secretariatului tehnic, prin e-mail, de pe platforma electronică, documentele generate de platformă. Procedura este digitizată și, după numărul de zile pe care îl avem în regulament, noi primim exact ceea ce trebuie să facem în continuare. Or, dosarul întreg al tezei nu s-a putut constitui pentru că s-a oprit procedura în faza aceasta.

Parchetul nu a intrat în legătură cu mine, a intrat în legătură cu secretariatul tehnic de la UEFISCDI, deci personal nu știu aceste date și nu știu când parchetul va da o rezoluție”, a declarat pentru edupedu.ro, Mircea Dumitru.

Plagiate celebre din istorie

 Trei sesizări de plagiat depuse la CNATDCU

Trebuie spus că CNATDCU, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației a admis, la sfârșitul lunii ianuarie, nu mai puțin de trei sesizări pentru analiza tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat.

Urmăriți Impact.ro și pe