Prăbuşirea cascadei Bigăr putea fi evitată? Dezvăluirile unui celebru geolog

Iancu Andreea 08.06.2021, 14:50
Prăbuşirea cascadei Bigăr putea fi evitată? Dezvăluirile unui celebru geolog

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din lume, se prăbușea în urmă cu o zi, spre surprinderea autorităților și a turiștilor. După ce s-a spus că aceasta a avut cauze naturale pentru care a ajuns să fie distrusă, au apărut o serie de discuții și scenarii. Mai multe ipoteze au fost aduse la lumină, iar acum specialiștii încearcă să afle dacă prăbușirea a avut drept cauze intervenția omului sau chiar aceste cauze naturale. Dacă putea sau nu fi evitată prăbușirea cascadei Bigăr a făcut dezvăluiri un celebru geolog român.

Casacada Bigăr s-a prăbușit în urmă cu o zi

Luni după-amiază, 7 iunie, reprezentanții Romsilva anunțau cu tristețe printr-o postare pe Facebook faptul că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România, cascada Bigăr, se prăbușise. Inclusă într-un top al celor mai frumoase cascade ale lumii în urmă cu mai mulți ani, atracția turistică își pierdea forma consacrată, care a atras o mulțime de vizitatori de-a lungul timpului. Potrivit Romsilva, travertinul și mușchii ce s-au acumulat de-a lungul timpului, care au și creat acea înfățișare spectaculoasă a cascadei, au crescut în dimensiuni și greutate. Astfel, cascada a cedat luni sub propria sa greutate.

Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale, au anunțat pe Facebook reprezentanți din partea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Putea fi evitată prăbușirea cascadei Bigăr? Ce spun specialiștii
Cascada Bigăr, înainte de a se prăbuși

Intervenția omului a avut de-a face cu distrugerea monumentului naturii?

Alte ipoteze au ieșit imediat la lumină, după ce Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, a precizat pentru Deutsche Welle că motivul prăbușirii ar fi fost intervenția omului în circuitul apei. Acesta a afirmat că apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie.

Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural, a precizat Jumanca.

Această variantă a fost negată de Romsilva, care a menționat că păstrăvăria despre care se vorbește este construită în perioada 1986 – 1988. De asemenea, în ultimii 33 de ani au lipsit orice fel de intervenții în acea zonă.

Putea fi evitată prăbușirea cascadei Bigăr? Ce dezvăluiri face un celebru geolog

Astfel, rămân în discuție cauzele naturale ale prăbușirii cascadei Bigăr, despre care geologul Florin Stoican a vorbit recent. Specializat în geodiversitate și geoconservare, acesta dezvăluie dacă putea fi evitată prăbușirea cascadei Bigăr.

Prăbușirea este cât se poate de normală și era predictibilă. Depunerea de travertin era surplombată, suspendată deasupra râului și era chestiune de timp până să se fisureze și rupă. Pe măsură ce depunerile de carbonat de calciu dizolvat în apă cresc, stânca se îngreunează până cedează sub propria greutate, a scris Florin Stoican pe Facebook.

Pe de altă parte, se pare că aceste cauze naturale care au dus la distrugerea unui monument al naturii puteau fi întârziate. Specialistul în geologie a explicat și modalitatea prin care zona putea fi conservată pentru mai mult timp.

Dacă voia cineva să întârzie prăbușirea, putea pune un sprijin sub stânca suspendată și/sau restricționa traficul de pe drumul de deasupra care producea trepidații. Dar până la urmă tot asta ar fi fost soarta ei, a punctat el.

Putea fi evitată prăbușirea cascadei Bigăr? Ce spun specialiștii
Specialiștii încearcă să identifice soluții pentru refacerea cascadei Bigăr

Ce soluții iau în calcul specialiștii, după prăbușirea cascadei

Pierderea unuia dintre obiectivele turistice spectaculoase din țara noastră a pus autoritățile în dificultatea de a găsi soluții. Specialiștii din domeniu iau în calcul două scenarii prin care ar putea să redea frumusețea de altădată cascadei Bigăr. Dan Trifu, președintele Federației Coaliția Natura 2000, a vorbit la RFI România despre aceste posibile soluții după prăbușirea cascadei Bigăr.

O să discutăm cu toate părțile și cu Romsilva și cu specialiștii, cu biologul Parcului, să vedem dacă există soluția tehnică pentru ridicarea acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. Asta este o soluție la care ne gândim. A doua soluție va fi să lăsăm natura să evolueze așa cum știe ea, cu această pierdere inestimabilă, dar cu siguranță, vom cere autorităților centrale și Romsilva ca legile să fie modificate, să fie mult mai drastice, a declarat Trifu.

De asemenea, se ia în calcul și găsirea unor vinovați. Dat fiind faptul că Bigăr reprezenta un monument al naturii, legea stabilește urmărirea in rem după prăbușirea cascadei.

Distrugerea de patrimoniu natural, de monument al naturii este faptă penală. În cazul de față, cred că putem vorbi, pentru că s-a distrus această bucățică din patrimoniul nostru natural, mai ales că era un monument al naturii cascada respectivă și legea spune foarte clar că este faptă penală. Ca atare, poate începe urmărirea in rem, a menționat Trifu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...