Povestea neștiută a unui celebru lac din România. De ce apele sale sunt considerate ucigașe

Ioana Bucur 20.07.2022, 14:39

Este una dintre principalele atracții turistice din țara noastră, însă puțini știu povestea tragică din spatele peisajului de o frumusețe unică. Format în urma unui cutremur, cei care locuiesc în zonă au un nume diferit pentru el, numindu-l „Lacul ucigaș”. Explicația științifică versus legendele ce s-au format în jurul acestui loc spectaculos din inima României.

Povestea tragică a unui celebru lac din România

Este vizitat an de an de mii de turiști, atât români cât și străini. Este unic în țara noastră, o adevărată minune a naturii, însă puțini dintre cei care ajung la el îi știu povestea tulburătoare.

Situat la o altitudine de 983 de metri, în județul Harghita, Lacul Roșu s-a format după cutremurul din 1837, când porțiuni uriașe de pământ s-au desprins în urma precipitațiilor abundente. O pădure întreagă de brazi a fost atunci acoperită cu apă. Astăzi, bucăți din trunchiurile copacilor încă se pot vedea ieșind din lac, ele fiind conservate de carbonații de calciu și oxizii de fier prezenți în compoziția apei.

Și-a primit numele „Lacul Roșu” datorită apelor sale care se înroșesc de fiecare dată când plouă. Fenomenul a fost explicat de oamenii de știință: vinovatul este conținutul de ocru de fier adus de Pârâul Verescheu, care începe să se dizolve. Cu alte cuvinte, Lacul Roșu este roșu datorită aluviunilor de aceeași culoare din stratul de argilă al stâncilor și a calcarelor roșcate ale Masivului Suhard, care sporesc efectul vizual, prin reflexia acestuia în apă.

Povestea nebanuita a unui celebru lac din Romania. De ce apele sale sunt considerate ucigase

Localnicii îi spun „Gylkos”

Oamenii care locuiesc în zonă îi spun „Gylkos”, care se traduce prin „ucigaș”, fără să aibă vreo legătură cu fenomenul descris de specialiști. Se crede că alunecarea de teren care a format lacul a luat mai multe vieți.

Dar în jurul Lacului Roșu există și o serie de legende, toate cu final tragic.

Una dintre ele vorbește despre o fată superbă, Estera, care avea ochii gri-verzui. Tânăra s-a îndrăgostit de un secui pe care l-a cunoscut la târgul din Gheorgheni. Cei doi s-au căsătorit, însă au fost despărțiți în momentul în care bărbatul a fost chemat în armată.

Estera se ducea zi de zi la izvorul de lângă lac, unde vărsa lacrimi amare de dorul iubitului. A fost văzută de un tâlhar care s-a îndrăgostit pe loc de ea, vrând să o ia de soție. Când a fost refuzat, a încercat să o siluiască. Disperată, Estera a cerut ajutorul duhului munților. Deodată, o furtună puternică a început. Cei doi au fost îngropați sub stânci, pe acel loc formându-se Lacul Roșu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...