Detaliul observat de turiști în munții Făgăraș. Imaginile cu fenomenul extrem de rar au devenit virale pe internet

Andra Daoud 18.07.2022, 14:06
Detaliul observat de turiști în munții Făgăraș. Imaginile cu fenomenul extrem de rar au devenit virale pe internet

Natura ne poate surpinde de foarte multe ori cu imaginile spectaculoase pe care le oferă, iar un exemplu recent vine din Munții Făgăraș. O fotografie surprinsă zilele trecute a devenit virală pe Facebook, datorită efectului care apare în ea și pe care mulți nu au știut cum să îl catalogheze. Ce fenomen este surprins în imagine și de ce este atât de spectaculos și de rar.

Fenomenul rar observat în Munții Făgăraș

O fotografie ce pare ireală s-a viralizat zilele trecute în mediul online. Imaginea a fost publicată pe contul de Facebook Meteoplus și preluată de numeroși internauți. Fotografia a fost făcută în apropierea Lacului Avrig, la 2011 metri altitudine, la vest de masivul Făgăraș. Cel care a surprins imaginea cu fenomenul meteo extrem de rar este fotograf și se numește Dani Ursache.

După ce imaginea a generat numeroase reacții în mediul online, cei de la Meteoplus au venit și cu o explicație pentru fenomenul meteo surprins în fotografie, care este pe cât de spectaculos, pe atât de rar. Efectul Gloria, căci despre el este vorba, se mai numește și „Spectru montan” sau „Spectru Brocken”. Este o izulie optică, un fenomen ce se poate produce în vârful muntelui, în direcția opusă soarelui. Se întâmplă atunci când fundalul de proiecție este un nor cu vapori de apă sau ceață.

Efectul Gloria se produce atunci când un cerc luminos, colorat precum un curcubeu, înconjoară umbra. Cealaltă denumine, Spectrul Brocken, și-a căpătat numele de la cel mai înalt vârf din munții Harz, din Germania. Pe masivul Brocken a fost observat și descris pentru prima dată, de către naturalistul Johann Silberschlag, în anul 1780.

Detaliul observat de turisti in muntii Fagaras. Imaginile cu fenomenul extrem de rar au devenit virale pe internet
Efectul Gloria, surprins de Dani Ursache (Foto: Dany Photography)

Cum apare efectul Gloria

Pentru ca acest efect să se formeze pe vârful unui munte sau al unui deal, lumina se refractă și este dispersată atunci când soarele, situat în spatele celui care observă fenomenul, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia. Pentru a se produce efectul, norul respectiv trebuie să fie format din picături de apă.

În urmă cu un an, o fotografie asemănătoare a fost surprinsă în masivul Ceahlău, de către un turist din București. Fenomenul s-a format în apropierea Cabanei Dochia. Iluzia optică se mai numește popular „stafia proiectată pe nor” sau „stafia proiectată pe cer”, iar în țara noastră este surprins de oameni care se află pe munte, cu o frecvență de o dată pe an.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe