Povestea inedită a celor trei coroane ale Sfintei Parascheva. Motivul neașteptat pentru care au fost schimbate de-a lungul timpului

Badea Violeta 14.10.2022, 10:33
Povestea inedită a celor trei coroane ale Sfintei Parascheva. Motivul neașteptat pentru care au fost schimbate de-a lungul timpului

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox! Astăzi, pe data de 14 octombrie, toate gândurile credincioșilor se îndreaptă către Sfânta Parascheva. De altfel, mulţi dintre ei sunt în pelerinaj la Iași, unde se află racla cu moaştele făcătoare de minuni ale Cuvioasei. Toți știu detalii despre viața sa, dar puțini creștini știu povestea celor trei coroane ale Sfintei Parascheva. Iată de ce au fost schimbate de-a lungul timpului!

Detalii inedite despre cele trei coroane ale Sfintei Parascheva

În calendarul creștin ortodox din data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Astfel, mii de persoane s-au închinat deja până acum la racla cu moaştele Cuvioasei.

Aceasta a fost depusă marţi, pe data de 11 octombrie, într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei.

Cuvioasa a trăit în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). A făcut parte dintr-o familie extrem de credincioasă și a fost milostivă din cale afară.

Sfânta Parascheva obișnuia să dea haine săracilor și să-i ajute cu adevărat pe cei din jur. Însă, mai puţin cunoscută e povestea celor trei coroane ale sale.

Cea pe care o are acum pe cap este confecționată din din aur masiv de 18 karate şi cântăreşte 1.700 de grame. Aurul şi manopera au fost achitate de o credincioasă din Bucureşti, în anul 2007, conform doxologia.ro.

Citește și Mesaje și urări de Sfânta Parascheva 2022. Gânduri frumoase pentru cei care își serbează onomastica!

Totul despre cele trei coroane ale Sfintei Parascheva
Totul despre cele trei coroane ale Sfintei Parascheva

Povestea primei coroane a Sfintei Parascheva

Prima coroană a Sfintei Parascheva a fost confecționată din argint şi a fost accesorizată și cu câteva pietre preţioase. Anul creării sale a rămas încă o necunoscută, însă se presupune că a fost executată în timpul Mitro­politului Iosif Naniescu (1875-1902), fiind contemporană cu racla realizată în anul 1891.

De-a lungul timpului, mai mulți experți au analizat argintăria și modul de confectionare al acesteia. Se crede că opera a fost realizată chiar de către mitropolitul Moldovei. Coroană se găsește astăzi în patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

După aproape 100 de ani, o credincioasă din Piatra Neamț a dăruit Sfintei Parascheva o a doua coroană în semn de recunoștință și multumire pentru minunile pe care Cuvioasa le-a făcut pentru ea.

Aceasta era realizată din aur masiv, dar foarte subţire, așa că s-a fisurat în mai multe locuri. Totuși, coroana se păs­trează și astăzi în patrimoniul Mitropoliei.

Citește și Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva. Alimente pe care este bine să le împarți pe 14 octombrie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...