SPECIAL

Povestea celebrului cascador Szobi Cseh. A trecut de cinci ori pe lângă moarte și a fost cel care i-a pus lui Țiriac prima rachetă în mână

Dan Mlădinoiu 28.11.2022, 13:34
Povestea celebrului cascador Szobi Cseh. A trecut de cinci ori pe lângă moarte și a fost cel care i-a pus lui Țiriac prima rachetă în mână

Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, promoția 1966. În timpul studenției lucrează ca zburător în Trupa Ganea, la Circul de Stat din București și debutează în filmul „Dacii”. Începe colaborarea cu Sergiu Nicolaescu. Este primul maestru de lupte din România, angajat la Studioul cinematografic „București”, apoi la Centrala România Film (1967-1980). În anul 1967 înființează prima trupă de cascadori profesioniști, pe care o coordonează până în 1987.

Ce le făcea Szobi Cseh milițienilor: „Niciunul dintre cei care lucrau la bancă n-avea dinții din față”

În 1975 este coordonator al școlii de cascadorie din Germania de Est. Apoi, devine regizor al secvențelor de acțiune și cascador. Din 1980 predă cursuri interdisciplinare la Academia de Teatru și Film și la Universitatea de Muzică, secția Regie de operă.

În 1990 înființează Asociația Cascadorilor Profesioniști din România. În 2005 înființează programul social „Gladiator”, pentru copii săraci, menit să prevină și să combată delincvența juvenilă, iar din 2008 lucrează la programul-metodă pentru copiii cu handicap psihic și fizic sever, ambele pe baza unor metodologii originale.

Din copilărie se gândea deja cum este lumea, ce îi convine și ce nu. A descoperit că are spirit de justițiar încă de atunci. Nu a iertat nici un milițian, nici un activist de partid. Familia Cseh locuia în curtea băncii din Brașov, tatăl său fiind directorul instituției.

„Aveam soneria chiar lângă geamul casei. Dădeam alarma, iar milițienii săreau repede din izmene și fugeau la bancă. Însă, înainte desfăceam toate capacele canalurilor. 12 la număr. Iar ei, ca proștii, își lăsau dinții acolo. Niciunul dintre milițienii care lucrau la bancă n-avea dinții din față”.

Povestea celebrului cascador Szobi Cseh. A trecut de cinci ori pe langa moarte si a fost cel care i-a pus lui Tiriac prima racheta in mana
Szobi Cseh

I-a alfabetizat pe milițieni

De unde a adunat Szobi atâta „dragoste” pentru organele statului? „Cei care trebuiau să păzească banca din Brașov se făceau că legitimează lumea. Dar erau analfabeți. Eu, din puținul pe care-l știam, încercam să-i învăț alfabetul. Îi uram atât de tare, pentru că le luau oamenilor cartelele de pâine și de carne. Și o lună nu mai mâncau”. Dar cum de scăpa justițiarul de furia oamenilor în uniformă? Simplu: se înarmase până-n dinți.

A „curățat” tunelele săpate de nemți pentru adăposturile antiatomice din Piața Sfatului, Brașov. S-a aprovizionat astfel cu lăzi întregi de arme și cartușe. „Odată, au venit milițienii și mi-au ridicat parchetul din toată casa. Au găsit nu mai puțin de 11 pistoale”. Sobi era păzit și de 40 de câini, cu care ieșea mereu la plimbare. „Când plecam în oraș, eram de neatins. Milițienii se ascundeau pe unde puteau”, își amintea cascadorul.

Cseh: „Eu i-am pus lui Țiriac prima rachetă în mână”

Pentru toate faptele sale și-a primit răsplata: „Am făcut școala de corecție”. Avea capul foarte tare și trecea cu ușurință peste toate obstacolele. „Când aveam un an, m-a îmbrâncit frate-miu de pe masă. Ne făcea mama baie. Am căzut în cap. Iar tata a zis: Bă, ce cap tare are!”.

Avea și de la cine să-l moștenească. Era secui, născut în Miercurea-Ciuc. Familia are un blazon cu un secui care stă cu o spadă, și în vârful ei este înfipt un ceh. „Tata a dat gata atâția cehi, încât i s-a dat numele de Cseh”, povestea Szobi. Părinții au fost aceia care i-au insuflat dragostea pentru sport. În curtea casei, tatăl său construise terenuri de tenis.

„Mama a fost campioană la tenis de câmp, iar prima rachetă pe care a văzut-o Ion Țiriac era de la mine. El juca hochei la Brașov. I-am dat eu racheta si s-a văzut ce-a ajuns. Am copilărit împreună, am fost amândoi la facultate, dar nu l-am văzut o dată zâmbind”, avea să declare Szobi.

Dacă mama era campioană, nici tatăl său nu era mai prejos. A vrut sa fie doctor, însă părinții erau săraci. Astfel, a fost nevoit sa meargă la Academia Economică. Iar de la 24 de ani, până a ieșit la pensie, a fost director de bancă. Un director cu mușchi.

„În 1930, a montat o bară fixă în curte și făcea gigantica. Nu-l învățase nimeni. O aseza pe mama în palmă și o ridica într-o mână. Când se dezbrăca tata, toate gagicile întorceau capul după el. Era numai mușchi. L-am moștenit”, continua vestitul cascador.

Puterea interioară care l-a salvat de un groaznic nărav

A fost un cascador atât în filme, cât şi în viaţa de zi cu zi. Îndrăgitul om de cinema povestea că în urmă cu mai mulţi ani a suferit o depresie şi căzuse în patima băuturii. Ajunsese să bea 3 litri de vodcă pe zi, ca să-şi înăbuşe frustrarea că proiectele la care lucra eşuau.

Szobi Cseh a fentat moartea, după ce dependenţa de alcool a făcut ca moartea să-i dea târcoale de mai multe ori, însă cancerul osos s-a dovedit a fi mai tare. Cascadorul Szobi Cseh a pierdut lupta cu boala, în 2014, la 71 de ani, însă rămâne un exemplu de voinţă şi de ambiţie după ce a reuşit să scape de adicție şi să-şi construiască o carieră de succes.

Cu toate astea, Szobi Cseh a dat dovadă de ambiţie şi tărie de caracter şi a reuşit să se mobilizeze şi să scape de cumplitul viciu. Din cauza alcoolului, actorul-cascador a suferit 5 comoţii cerebrale care l-au dus lângă pragul neființei. Totuși, în cele din urmă, a reușit să-şi recâştige pofta de viață.

„Când mă vedeau nevestele unora, voiau să le dau eu cu capul de tăblia patului. Mă vorbeau de rău, dar aveau nevoie de mine. Cu toții beau în neștire. Iar eu a trebuit să beau mai mult că ei, ca să-mi spună că am talent și că nu am doar mușchi.

Când eram pe muchie, mi-a căzut fisa de la Dumnezeu că trebuie să ies campion. Să nu mă las înfrânt! Nu mă mai puteam mișca, nici nu mai puteam să beau apă. Ce sete mi s-a făcut de viață, după ce m-am lăsat de băutură!”, povestea Szobi Cseh.

Urmăriți Impact.ro și pe