Veste bună pentru dansatorii din România. Vor putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații

Elena Avramescu 25.11.2022, 07:42
Veste bună pentru dansatorii din România. Vor putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații

În cursul zilei de miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat un nou proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice pentru dansatorii și soliștii de balet, ca să poată beneficia de aceleași condiții de ieșire la pensie precum balerinii sau acrobații.

Dansatorii români vor putea ieși la pensie la 40, respectiv 45 de ani

Mai precis, în cazul în care aceștia îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, se vor putea pensiona și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Astfel că Raluca Turcan, împreună cu 20 de inițiatori au dorit, potrivit expunerii de motive, să ajute la corectarea unei actuale inechități existente în legea pensiilor.

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că după 40 de ani condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor și soliștilor de balet, este deteriorată fără a mai putea face față prezentării spectacolelor la nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată și faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor sau fracturilor, consideram că pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet trebuie făcută în aceleași condiții ca și cele pentru balerini și acrobați, în legislația actuală.

În acest moment, unele ansambluri angajează «dansatori», iar în altele sunt încadrați drept «balerini». Așadar pentru persoane care au același tip de activitate, condițiile de pensionare sunt diferite, existînd o mare inechitate în sistem”, găsim notat în expunerea de motive.

Așadar, după ce se va aproba acest proiect de modificare legislativă pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va putea face în aceeași manieră ca cele prevăzute până acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați, adică la 40 de ani pentru femei și la 45 de ani pentru bărbați.

Veste buna pentru dansatorii din Romania
Veste buna pentru dansatorii din Romania

Momentan, cei care beneficiază de condiții speciale de pensionare sunt judecătorii, însă există o unică regulă pentru aceștia, și anume vechimea de cel puţin 25 de ani în funcţie.

După aceea urmează polițiștii și militarii, unde vârsta de pensionare pentru aceștia este de 60 de ani. Cu toate acestea, toți cei care lucrează în condiții speciale de muncă, cum ar fi pirotehniști, parașutiști sau piloți beneficiază de un spor de vechime ce variază în funcție de condițiile de muncă, adică 3/6/12 luni la an care se reduc din vârsta de pensionare.

Astfel că un polițist are dreptul de a se pensiona cel mai de vreme la 47 ani, însă numai dacă a lucrat toată perioada de activitate exclusiv in condiții speciale de muncă.

Mai există o categorie de angajați care primesc condiții speciale de pensionare, fiind vorba despre piloţi, însoţitori de bord/membrii echipajului de cabină cu licenţă/atestat şi personalul de inspecţie în zbor. Se pare că aceștia primesc pensii de serviciu, însă numai în cazul în care vârsta de pensionare este de minim 50 de ani şi au o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...