Postul Paștelui 2023, tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune este bine să rostești

Postul Paștelui 2023, tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune este bine să rostești

Postul Paștelui 2023 este unul dintre cele mai lungi și importante posturi din calendarul creștin-ortodox și deși abia a trecut o lună din an, cei mai mulți credincioși încep deja să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Află când începe Postul Paștelui 2023 și care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri.  

Când începe Postul Paștelui 2023? 

Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru dintre toate posturile din calendar, începe, anul acesta, în luna februarie, cu patruzeci de zile înainte de Învierea Domnului. Cum Paștele Ortodox este sărbătorit în 2023 pe 16 aprilie, credincioșii intră în Postul Paștelui încă de la sfârșitul lunii februarie, mai exact pe data de 27.  

Acest lucru se întâmplă deoarece Paștele nu are o dată fixă, astfel că, potrivit obiceiului, data la care pică Sărbătoarea Paștelui este „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară“. Data Paștelui din fiecare an este calculată din vreme de către Patriarhia din Alexandria, după cum a stabilit Sinodul de la Niceea. 

Postul Paștelui mai este numit și Postul Mare și se întinde, de obicei, pe o perioadă de 40 de zile. Anul acesta, Postul Paștelui se va încheia într-o zi de vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr. Precizăm că Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. Mai apoi urmează Săptămâna Patimilor, care presupune un regim mai aspru de postire.  

Așadar, în 2023, Postul Paștelui la ortodocși începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie sărbătorit Paștele 2023. Postul Paștelui la catolici ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.  

Ce semnificație are Postul Paștelui? 

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Paștelui sau Postul Mare ne amintește de postul pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe să propovăduiască Evanghelia, dar și de postul lui Moise pe Muntele Sinai, când conducătorul triburilor israelite aștepta să primească Decalogul (cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii). 

Din punct de vedere biblic, postul reprezintă reținerea totală de la anumite mâncăruri și băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt. În plus, creștinii trebuie să se rețină de la gânduri necurate în post, precum și de la pofte, patimi sau fapte rele. Cu alte cuvinte, postul trupesc trebuie însoțit de post sufletesc. 

După cum aminteam și mai sus, Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post din an, iar asta pentru că, în mod evident, este cel mai lung ca durată. Totodată, Postul Paștelui este considerat și cel mai aspru și dificil de ținut post, pentru că în această perioadă sunt cele mai puține dezlegări la pește. Există, practic, doar două zile cu dezlegare la pește, și anume de Buna Vestire (25 martie) și de Florii (9 apripie).  

Citește și: De ce are Postul Paștelui 40 de zile. Semnificația numărului este extrem de puternică

Tradiții și obiceiuri de Postul Paștelui 2023 

Postul Paștelui presupune, așadar, reținerea, în scop religios și moral, de la anumite alimente precum: carne, ouă, pește, brânză, lapte, etc., dar și adoptarea unei atitudini spirituale, credincioșii fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. Potrivit orânduielilor bisericești, fumatul și alcoolul sunt interzise pe durata celor 40 de zile.  

Postul Pastelui 2023, traditii si obiceiuri 
Traditii si obiceiuri de Postul Pastelui 2023

Se spune că în această perioadă este bine să se facă și o slujbă de sfințire a locuinței, fapt pentru care enoriașii îl cheamă pe preot la casele lor, unde are loc stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor. Mai mult, se fac rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei, dar și pentru sănătatea trupească și sufletească a celor ce locuiesc în ea.  

Pe lângă faptul că le este interzis să consume alimente „de dulce“, credincioșii nu au voie să se certe sau să spună vorbe urâte în Postul Paștelui 2023. Aceștia trebuie să dea dovadă de bunătate și să le fie alături celor care au nevoie de ei. În această perioadă sunt interzise nunțile, botezurile sau petrecerile. După încheierea Postului Paștelui creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.  

Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căința și se face, de regulă, în ultima săptămână de dinainte de Înviere. Tot în ultima săptămână a Postului Paștelui în fiecare biserică ortodoxă se oficiază „Deniile“, după orele 18:00 – 19:00. Deniile sunt unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase, fiind unicate în cultul divin ortodox. 

Vezi și: Diferența dintre Paștele Catolic și Paștele Ortodox. De ce catolicii sărbătoresc de fapt mai devreme

Rugăciunea care se citeşte în fiecare post 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...