Postul în alte religii. Cum țin post musulmanii, catolicii, evreii sau penticostalii

Cazacu Alexandru, Diana Dumitrache 30.03.2023, 16:18
Postul în alte religii. Cum țin post musulmanii, catolicii, evreii sau penticostalii

Postul este o practică spirituală de purificare a trupului și a minții în mai multe religii. Cu toate acestea, religiile din lumea întreagă au reguli diferite cu privire la post. La fel de variate sunt și motivațiile pentru care credincioșii decid să postească. Cum se ține postul în alte religii, puteți afla citind continuarea acestui articol.

Cum se ține postul în alte religii. Musulmanii țin post de la răsărit până la apus

În luna Ramadan, a noua lună a calendarului islamic, musulmanii trebuie să postească de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui. În acest interval, musulmanii se abțin de la orice fel de mâncare, băutură și relații conjugale.

După apusul soarelui, regulile sunt diferite. Pentru islamici, întreruperea postului este un prilej de bucurie, de sărbătoare. În nopțile de Ramadan, aceștia dau festine și petreceri care țin chiar și până în zorii zilei.

Postul la evrei

Postul este o practică foarte importantă în religia iudaică, evreii îl consideră o modalitate de a-și exprima pocăința și de a se conecta mai profund cu Dumnezeu. Postul poate fi practicat în preajma unor sărbători și este obligatoriu de șase ori pe an. Yom Kippur este cel mai important dintre posturile de peste an, iar în această zi doar cei care cu adevărat nu pot să postească sunt scutiți de la post.

Postul în alte religii – Hinduism

De asemenea, postul este o practică frecvent întâlnită și în hinduism. Este cunoscut sub numele de „Upavaasa” și poate fi practicat în diferite moduri, în funcție de intenția și scopul individual al practicantului. În general, postul hindus este asociat cu abținerea de la alimente, însă poate include și alte forme de abstinență, cum ar fi abținerea de la anumite activități sau obiceiuri.

Nirjal Vrat este un post absolut, în care se abține de la mâncare și apă. Este considerat cel mai strict tip de post în hinduism și este adesea practicat în timpul anumitor sărbători religioase.

Postul în alte religii
Postul în alte religii

Postul catolicilor nu este chiar atât de strict ca cel ortodox

Perioadele de post dintr-un an impuse de Biserica Catolică sunt similare cu cele ale ortodocșilor. Cu toate acestea, postul practicat de catolici este puțin mai blând decât cel al creștinilor ortodocși. În zilele de post, credincioșii catolici nu consumă carne, însă pot mânca pește, ouă sau produse lactate. Nici grăsimile sau supele și sosurile din carne nu sunt interzise.

Postul în alte religii – Budism

Budiștii consideră postul o cale de purificare a corpului și de eliberare a minții. În budism, postul este numit „uposatha” și este practicat în mod regulat. Uposatha se referă la cele șase zile speciale din calendarul lunar budist, care sunt considerate zile de post.

În aceste zile, cei care țin postul urmează reguli stricte de abținere, cum ar fi abținerea de la mâncare după-amiaza și seara, abținerea de la alcool și evitarea comportamentului inadecvat.

Scopul postului în budism este de a spori concentrarea și de a reduce distragerile, pentru a permite practicanților să își dezvolte o mai mare conștientizare și înțelegere a lor înșiși și a lumii din jur. În plus, se crede că postul poate ajuta la purificarea corpului și la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

Postul la penticostali

În tradiția penticostală, postul este o practică importantă și este considerată o cale de purificare și de apropiere de Dumnezeu. Postul la penticostali se referă la abținerea de la anumite alimente și băuturi, dar și de la alte obiceiuri sau activități, în scopul de a se concentra mai mult pe viața spirituală și de a se apropia de Dumnezeu.

În general, postul la penticostali poate fi clasificat în două categorii: parțial și absolut. În timpul postului parțial, se renunță la anumite alimente sau băuturi, cum ar fi carne, zahăr, cafea sau alcool, însă se poate consuma o cantitate limitată de alimente. În schimb, în timpul postului absolut, se abține complet de la mâncare și băutură pentru o perioadă de timp determinată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...