Descoperire arheologică fascinantă din vremea Bibliei: ce spune placa despre regele Ezechia al Iudeii

Gabriel Peneș 31.10.2022, 11:49
Descoperire arheologică fascinantă din vremea Bibliei: ce spune placa despre regele Ezechia al Iudeii

Descoperire arheologică fascinantă din vremea Bibliei. Arheologii au reușit să reanalizeze o placă de calcar ce conținea numele regelui Iudeii, Ezechia și care nu fusese pusă în valoare până acum. Dar un grup de experți israelieni au arătat că inscripția conține numele regelui pomenit și de Biblie, fiind prima inscripție de tip „monumental” ce îl comemorează pe unul dintre cei mai importanți conducători ai Iudeii.

Descoperire arheologică fascinantă din vremea Bibliei

Regele Ezechia al Iudeii din secolul al VIII-lea î.e.n. este bine cunoscut din arheologie, precum și din Biblie. Numele său este menționat pe prismele regelui asirian Sennacherib, precum și pe mai multe sigilii, recuperate prin săpături sau pe piața antichităților.

Ezechia a fost un personaj biblic, fiul regelui Ahaz și al 14-lea rege al Regatului Iudeii. Se presupune că domnia sa a fost între 715 și 686 î.Hr. Ezechia este unul din cei mai proeminenți regi ai Regatului lui Iuda. El a a asistat la cucerirea Regatului Israel și ducerea în robie a mii de locuitori ai săi de către regele asirian Sargon al II-lea în anul 720 î.Hr și a fost rege al Regatului Iuda în timpul asediului asirian al Ierusalimului de către Senaherib în 701 î.Hr. Asediul a fost curmat de către o plagă care a afectat armata lui Senaherib.

În timpul domniei sale au profețit Isaia și Mica. Ezechia a adoptat reforme religioase care au constat în interzicerea închinării la idoli în Templul din Ierusalim și a restaurat închinarea către YHWH (YAHVE), Dumnezeul lui Israel,

Cu toate acestea, nu doar pentru Ezechia în special, ci și pentru regii lui Iuda în general, a lipsit un lucru: inscripții de tip „monumental”, sau „stelae”, de genul celor bine cunoscute și păstrate în Asirieni, Babilon și Egipt.

Ce spune placa despre regele Ezechia al Iudeii

Inscripțiile care au fost dezvăluite până în prezent și care îi numeau pe regii biblici ai lui Israel și Iuda au fost în mare parte de tipul „miniatural” – ștampile de sigiliu regal, sau bullae, cum ar fi cele care fac referire la Ieroboam, Ozia, Iotam, Ahaz și Ezechia. Ca atare, o convingere predominantă a fost aceea că regii lui Iuda și Israel nu au avut inscripții de tip „monumental” pentru a-și înregistra propriile realizări, scrie stiripesurse.ro.

Acum, o reevaluarea unei descoperiri mai vechi schimbă această imagine, notează Institutul de Arheologie Biblică Armstrong. În 2007, o placă de calcar a fost descoperită în timpul săpăturilor din zona Izvorului Gihon de către Eli Shukron și Ronny Reich. Fragmentul de mărimea unei mâini conține două rânduri de text întrerupte de patru litere mari fiecare.

În ciuda faptului că a fost publicată în anul următor, întregul potențial al inscripției nu a fost stabilit imediat – iar o reanalizare a inscripției a dus la concluzia că această inscripție poartă de fapt numele lui Ezechia.

La această nouă concluzie a ajuns Shukron, împreună cu profesorul epigrafist Gershon Galil. Ezechia este menționat de mai multe ori în întreaga Biblie ebraică în ceea ce privește construcția de bazine și lucrări de apă. Mai mult, descoperirea a fost făcută exact într-o astfel de locație de „piscină”.

Această inscripție a fost pusă în continuare în legătură cu un fragment găsit de celebrul arheolog Yigal Shiloh în 1978, ceva mai la sud de Izvorul Gihon. Piatra și inscripția sunt de același tip. Acest text, din nou fragmentar, include cuvântul „seventeen/seventeenth” – ca atare, atunci când este pus împreună cu monumentul menționat mai sus, ar putea astfel identifica inscripția ca fiind legată de cel de-al șaptesprezecelea an de domnie al lui Ezechia (așadar, în jurul anului 709 î.Hr. – Ezechia a domnit în total 29 de ani).

A fost reevaluată o placă inscripționată, descoperită acum 15 ani

Cercetătorii presupun că această inscripție sfărâmată poate fi rezultatul „damnatio memoriae” (n.r.- „condamnarea memoriei”) – o practică tipică a conducătorilor de mai târziu care s-au opus înaintașilor lor. Manase, fiul lui Ezechia, a respins în mod faimos închinarea la Dumnezeu și modelul de guvernare al tatălui său în prima parte a domniei sale.

Regii israeliți au fost amintiți în inscripții asiriene, babiloniene, arameene și moabite și, de asemenea, pe timbre ebraice – dar aceasta este prima dată când a fost decodificată o fracțiune dintr-o adresă regală monumentală ebraică, care menționează numele regelui ale cărui realizări au fost efectuate.

Descoperirea dezvăluie că în fața ochilor autorilor textelor biblice istorice se aflau scrieri regale monumentale, care au fost conectate de către autori în timpul regilor menționați în Biblie. Acum, însă – printre fragmentele rămășițelor Ierusalimului – avem o fracțiune păstrată din ceea ce trebuie să fi fost într-adevăr o inscripție de tip „monumental”, comemorând unul dintre cei mai mari regi ai lui Iuda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....