EXCLUSIV

„Poștasul salvator”, un program pilot inedit dedicat cursurilor de prim ajutor: „Au intervenit cum au văzut în filme, e mai benefic să știe”

Gabriela del Pupo 07.09.2022, 15:00
„Poștasul salvator”, un program pilot inedit dedicat cursurilor de prim ajutor: „Au intervenit cum au văzut în filme, e mai benefic să știe”

Poșta Română lansează un program pilot de cursuri de prim ajutor pentru angajații care interacționează zilnic cu cele mai vulnerabile categorii. După ce angajații de la poștă s-au confruntat cu situații dificile în care au acționat în funcție de cunoștințele generale pe care le aveau, directorii din județul Iași au decis să apeleze la specialiști. Serviciul Voluntar de Ambulanță oferă gratuit cursuri de prim ajutor de mai bine de cinci ani, dar majoritatea cererilor au venit din partea școlilor și liceelor din Iași sau din Capitală. O propunere inedită, care ar putea face diferența dintre viată și moarte, a venit însă din partea breslei poștașilor.

„Noi insistăm de ani de zile ca noțiunile de prim-ajutor medical să fie cunoscute de toată lumea”

În trecut, Serviciul Voluntar de Ambulanță (SVA) a mai ținut astfel de cursuri pentru politistii locali, angajații de la serviciile de salubritate, operatorii de transport public sau alte categorii. A venit de data aceasta și rândul angajaților de la Poșta Română. Aceștia interacționează zilnic cu sute de persoane și prin natura meseriei se confruntă uneori și cu situații limită. Majoritatea celor care încă folosesc, în era tehnologiei, serviciile poștale sunt persoane vârstnice care, de multe ori, sunt surprinse în situații dificile. Impact.ro a stat de vorbă cu directorul general al SVA pentru a afla ce tip de cunoștințe vor deprinde angajații poștei.

„M-a sunat directorul Regionalei Județului Iași și m-a întrebat dacă putem să facem o astfel de colaborare. Am spus: cum să nu? Au avut situații în care a fost nevoie să intervină. Nu nepărat cum credeau ei că trebuie, au intervenit cum au văzut în filme, e mai benefic să știe. Au avut cazuri cu stop cardiorespirator, cu înec, criză epileptică și așa mai departe.

Noi insistăm de ani de zile ca noțiunile de prim-ajutor medical să fie cunoscute de toată lumea. Programul este la nivel de județ și vor fi implicați toți angajații”, spune Marius Benchea.

„Aceste manevre pot face diferența între viață și moarte”

Mai ales în mediul rural rolul pe care îl joacă poștașul care interacționază constant cu persoanele în vârstă este esențial. Mulți bătrâni nu au rude sau persoane care să se intereseze de starea lor. Cunoștințele dobândite la un astfel de curs ar putea ajuta și la prevenirea unor situații critice. Cel mai probabil, ideea unor astfel de cursuri a existat și înainte de acest moment, dar nu a existat și oferta de profesioniști care să le poată preda.

„Este o vorbă, când mergi într-un sat, dacă vrei să te orientezi, poți să vorbești cu trei persoane, cu poștașul, cu proprietarul de local sau cu preotul. Nu vom face nimic special, cursul clasic, trebuie să cunoască măsurile de prim ajutor până la sosirea unui echipaj specializat.

Aceste manevre pot face diferența între viață și moarte. Pe lângă asta, sunt manevre extrem de simple care pot fi executate fără nici o tehnică medicală în dotare”, spune directorul SVA.

Profesorii, cei mai puțin dispuși să accepte un astfel de tip de educație

Serviciul Voluntar de Ambulanță a realizat cursuri de prim ajutor în diferite medii: poliție locală, angajați ai primăriei, dar și în școli. Cursurile în școli sunt gratuite și organizația caută finanțare externă pentru a susține cheltuielile cu echipamentele necesare unui astfel de curs. Paradoxal, deși nouă licee din Iași și două școli din Capitală s-au înscris într-un astfel de program, profesorii nu au dorit să participe.

„Noi lucrăm pe această temă, de conștientizare a importanței cunoștințelor de prim ajutor, de vreo 5 ani. Vin la cursuri participanți din toate categoriile sociale, și profesori universitari. Poșta Română va finanța acest proiect, cel pentru licee este oferit gratuit”, mai spune Marius Benchea.

Ce conține programul?

Programul este implementat pe baza unui acord de colaborare încheiat între Poşta Română Iaşi şi Serviciul Voluntar de Ambulanţă, pe un termen de 3 ani, care va include următoarele aspecte:

I. Principii generale de acordare a primului ajutor premedical
Cum să facem față unei situații de urgență
Planul pentru o situație de urgență
Lanțul care salvează vieți

II. Starea de inconştiență

III. Resuscitarea cardiopulmonară
Resuscitarea cardiopulmonară
Corpi străini în căile aeriene superioare

IV. Plăgi
Generalități
Plăgile cauzate de muşcături
Plăgile cu corpi străini
Plăgile cu hemoragi
Amputațiile

V. Fracturile

VI. Temperaturile extreme
Arsurile
Insolația
Electrocutarea
Degerăturile şi hipotermia

VII. Alte situații care necesită prim ajutor
Coma diabetică
Atacul de inimă
Atacul cerebral
Convulsiile
Intoxicații

VIII. Primul ajutor psihologic

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...